Ιστό ΣΑΕ
ΣΑΕ ΣΑΕ με μια ματιά ΣΑΕ Προεδρείο Βιογραφικά Στέφανος Ταμβάκης

Στέφανος Ταμβάκης

Στέφανος Ταμβάκης

Ο Στέφανος Π. Ταμβάκης γεννήθηκε στην Αλεξάνδρεια στις 27 Ιουνίου του 1952.

Φοίτησε στο Αβερώφειο Γυμνάσιο Αλεξάνδρειας Αιγύπτου και στην συνέχεια μετέβη στην Αγγλία όπου σπούδασε στο Κέιμπριτζ. Διοίκηση Επιχειρήσεων. Εκτός από την μητρική του γλώσσα μιλά την Αραβική, Αγγλική και Γαλλική.

Το 1976 επέστρεψε στην Αίγυπτο και ανέλαβε μαζί με τον ξάδερφο του Στέφανο Θ. Ταμβάκη, την οικογενειακή επιχείρηση παρασκευής και παραγωγής τροφίμων, με την επωνυμία «St’George’s» στην Αλεξάνδρεια – έτος ίδρυσης 1905.

Η ενασχόλησή του με τα κοινά έγινε το 1976, με την εκλογή του στο Διοικητικό Συμβούλιο του Φιλανθρωπικού Σωματείου «Αισχύλος – Αρίων», ακολουθώντας την πορεία του πατέρα του Παύλου Στ. Ταμβάκη, ο οποίος διετέλεσε Πρόεδρος του συγκεκριμένου Σωματείου.

Το 1984 εκλέγεται Κοινοτικός Επίτροπος της Ελληνικής Κοινότητας Αλεξάνδρειας. Πρώτο του μέλημα ήταν η αναδιοργάνωση και ανάπτυξη του Οίκου Ευγηρίας «Κανισκέρη – Αντωνιάδη».

Το 1990, σε ηλικία 38 χρονών, εκλέγεται Πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Αλεξάνδρειας.

Ως Πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Αλεξάνδρειας διοργανώνει τους εορτασμούς για τα 150 χρόνια της Πρεσβυγενούς Κοινότητας, το 1993.

Ακόμα, συμβάλει καθοριστικά στην αποστολή από την Ελλάδα και τοποθέτηση στην Αλεξάνδρεια του αγάλματος του Μεγάλου Αλεξάνδρου το 1999.

Επανασυστήνει τον παροικιακό Τύπο της Αλεξάνδρειας με την έκδοση της κοινοτικής εφημερίδας «Πατρίδα». Παράλληλα, προωθεί και επιτυγχάνει στενότερη συνεργασία σε όλους τους τομείς με την Ελληνική Κοινότητα Καΐρου.

Οι άριστες σχέσεις του με την Αιγυπτιακή Κυβέρνηση και η στενή συνεργασία του με τους Κυβερνήτες της Αλεξάνδρειας αποτελούν καίριο παράγοντα για την προώθηση ζητημάτων που αφορούν την Παροικία και τον Ελληνισμό.

Το 1995 εκλέγεται Αντιπρόεδρος του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού, Συντονιστής Ασίας – Αφρικής και επανεκλέγεται ομόφωνα τρεις συνεχόμενες φορές.

Κατά την διάρκεια της θητείας του ως Συντονιστής Ασίας-Αφρικής ανέπτυξε τους διαύλους επικοινωνίας των Αποδήμων της περιφέρειας με μεθοδικότητα και συνέπεια, προωθώντας και συμβάλλοντας στην επίλυσή των προβλημάτων τους.

Πρωτοστατεί στην ανάπτυξη της συνοχής της Περιφέρειας Ασίας – Αφρικής. Διοργανώνει το Α! Περιφερειακό συνέδριο Ασίας – Αφρικής το 1996, στην Αλεξάνδρεια και δύο συνέδρια του Δικτύου Νεολαίας ΣΑΕ Ασίας – Αφρικής, το 1999 στην Αλεξάνδρεια και το 2001 στο Γιοχάνεσμπουργκ. Σε συνεργασία με την Νεολαία αναπτύσσουν την δικτύωση και ενημέρωση των νέων ελληνικής καταγωγής στην Αφρικανική Ήπειρο.

Το 2001 συμμετέχει στην αποστολή του Υπουργείου Εξωτερικών στο Σουδάν, που είχε στόχο την δίκαιη μεταχείριση επιφανών ομογενών, οι οποίοι κρατούνταν αδίκως στις σουδανικές φυλακές.

Τον Δεκέμβριο του 2001 εκλέγεται Αναπληρωτής Πρόεδρος του ΣΑΕ και αναλαμβάνει να συντονίσει και να αναπτύξει θέματα που αφορούν την Νεολαία και την Παιδεία. Κυριότερος τομέας ευθύνης του είναι η ανάπτυξη της επικοινωνιακής πολιτικής του οργανισμού, ώστε να γίνει γνωστό το έργο και οι δραστηριότητες του ΣΑΕ στο κοινό της Ελλάδος, της Κύπρου και της Ελληνικής Διασποράς.

Τον Μάρτιο του 2002 αποχωρεί από την Προεδρία της Ελληνικής Κοινότητας Αλεξάνδρειας και ανακηρύσσεται ομόφωνα από την Γενική Συνέλευση της Ε.Κ.Α, Επίτιμος Πρόεδρος αυτής.

Τον Μάιο του 2003 εκλέγεται μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Κοινωφελούς Ιδρύματος «Αλέξανδρος Σ. Ωνάσης». Η συνεργασία του με το Ίδρυμα χρονολογείται από τον καιρό της Προεδρίας του στην Ελληνική Κοινότητα Αλεξανδρείας.

Τον Δεκέμβριο του 2003 επανεκλέγεται Αναπληρωτής Πρόεδρος ΣΑΕ.

Τον Δεκέμβριο του 2006 εκλέγεται Πρόεδρος του Συμβουλίου Αποδήμου Ελληνισμού.

Από τον Ιανουάριο του 2009, διατελεί μέλος του πρώτου Δ.Σ. στο Κέντρο Ελληνιστικών Σπουδών Αλεξάνδρειας, που ιδρύθηκε με κοινή συνεργασία της Βιβλιοθήκης της Αλεξάνδρειας, του Κοινωφελούς Ιδρύματος «Αλέξανδρος Σ. Ωνάσης», του Ιδρύματος Βαρδινογιάννη και του Πανεπιστήμιου της Αλεξάνδρειας.

Όραμα του για το ΣΑΕ και τον απανταχού ελληνισμό είναι η διάδοση και διάσωση της ελληνικής γλώσσας και του πολιτισμού μας, η ανάδειξη της δυναμικής του ελληνικού στοιχείου παγκόσμια, η συσπείρωση και ανάμειξη της νεολαίας μας στα κοινά και η αξιοποίηση της και η οικονομική αυτοδυναμία του ΣΑΕ με σκοπό την υλοποίηση προγραμμάτων και δράσεων προς όφελος του ελληνισμού.

Η Κύπρος και ο αγώνας για την επίλυση του Κυπριακού, ήταν και συνεχίζει να αποτελεί από τους βασικούς άξονες της πολιτικής του και για το λόγο αυτό συνεργάζεται στενά με την Κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας, την ΠΟΜΑΚ και την ΠΣΕΚΑ.

Κύριο μέλημά του παραμένει η διαρκής σύσφιξη των σχέσεων του ΣΑΕ και η ουσιαστικη συνεργασία με το Οικουμενικό Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως, το Πατριαρχείο Αλεξάνδρειας & πάσης Αφρικής, καθώς και το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων.

Έχει τιμηθεί από τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Κωνσταντίνο Στεφανόπουλο με το Χρυσό Σταυρό του Τάγματος του Φοίνικος.

Έχει παρασημοφορηθεί από τον Μακαριστό Πατριάρχη Αλεξάνδρειας κυρό Παρθένιο με το ανώτατο παράσημο Α! Τάξεως του Αγίου Μάρκου του Ευαγγελιστή, από τον Μακαριστό Πατριάρχη Αλεξάνδρειας και πάσης Αφρικής κυρό Πέτρο Ζ! με τον Μεγαλόσταυρο της Πατριαρχικής Τάξεως του Αγίου Σάββα της οποίας είναι Άρχων Τελετάρχης, καθώς και από τον Μακαριστό Πατριάρχη Πασών των Ρωσσιών κυρό Αλέξιο.