Ιστό ΣΑΕ
ΣΑΕ Ειδήσεις ΣΑΕ Ειδήσεις ΣΑΕ Λατινικής Αμερικής «Ο πρώτος Έλληνας της οικογ...

ΣΑΕ Λατινικής Αμερικής

Send | Print | RSS ΣΑΕ Λατινικής Αμερικής '
Σαντιάγο17.07.2007

Μία πρώτης τάξεως ευκαιρία για τους νέους ομογενείς της Λατινικής Αμερικής να έρθουν σε επαφή με την ελληνική ψυχή και την ελληνική τους ταυτότητα αποτελεί ο διαγωνισμός διηγήματος με τίτλο: «Ο πρώτος Έλληνας της οικογένειάς μου», που ανακοίνωσε η Περιφέρεια Κεντρικής και Νοτίου Αμερικής του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού (ΣΑΕ).

Πρόκειται για μία πρωτοβουλία που αναλαμβάνεται για πρώτη φορά και αφορά νέους ομογενείς, ηλικίας από 15 έως 35 ετών, και αναμένεται να ενθαρρύνει πολλούς νέους να στραφούν στις ελληνικές ρίζες τους και να επανασυνδεθούν με τη χώρα καταγωγής τους μέσα από τη δημιουργική γραφή. Στόχος της Περιφέρειας ΣΑΕ Κεντρικής και Νοτίου Αμερικής είναι άλλωστε να κινητοποιήσει τους νέους, ώστε να αναζητήσουν μέσα στις οικογένειές τους, τις ιστορίες ζωής που έχουν να τους αφηγηθούν οι γονείς και οι παππούδες τους για τον πρώτο Έλληνα που έφτασε στη χώρα όπου διαμένουν, με το όνειρο μιας καλύτερης ζωής.

«Η προσωπική ιστορία του κάθε μετανάστη με τις αντίξοες συνθήκες που αντιμετώπισε κάνοντας ένα τόσο μακρινό και επίπονο ταξίδι, τα στοιχεία για τη ζωή του, την καταγωγή, το επάγγελμά του, οι λόγοι που τον έκαναν να μεταναστεύσει, η προσαρμογή του στα νέα δεδομένα, αλλά και η νοσταλγική διάθεση για την πατρίδα, είμαι σίγουρος πως ασκούν γοητεία σε νέους που θα θελήσουν να μεταφέρουν όλες αυτές τις ιστορίες στο χαρτί», αναφέρει σε δηλώσεις του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ από το Σαντιάγο της Χιλής ο Συντονιστής της Περιφέρειας ΣΑΕ Κεντρικής και Νοτίου Αμερικής, Νικηφόρος Νικολαΐδης και προσθέτει: «Για τους σημερινούς νέους, απόγονους των μεταναστών, είναι πολύ σημαντική η έρευνα που θα πραγματοποιήσουν γράφοντας το διήγημα, γιατί η συγγραφή του προϋποθέτει συλλογή μαρτυριών και αναμνήσεων των συγγενών τους σχετικά με τον πιο μακρινό πρόγονο που έφτασε στην Αμερική, αναζητώντας μια καλύτερη μοίρα».

Ο κ. Νικολαΐδης, ο οποίος είναι και πρόεδρος της δραστήριας Ελληνικής Κοινότητας στο Σαντιάγο, επισημαίνει ταυτόχρονα ότι η καταγραφή μπορεί να αποβεί εξίσου πολύτιμη και για τις ελληνικές Κοινότητες, καθώς μέσα από την έρευνα μπορεί να προκύψουν σημαντικά συμπεράσματα που είναι πάντα χρήσιμα για την ιστορία καθεμίας ελληνικής οργάνωσης και το ρόλο της στη χώρα υποδοχής.

«Η κάθε εξιστόρηση-κατάθεση εμπειριών, θα βοηθήσει και όλους εμάς να αποκομίσουμε στοιχεία – ακόμα και λαογραφικές πληροφορίες για τους πρώτους εκείνους μετανάστες: παραδείγματος χάριν κατά πόσο διατήρησαν τη μητρική τους γλώσσα, αν διατήρησαν στις νέες πατρίδες τις συνήθειες και τα έθιμά τους ή την ορθόδοξη πίστη, αλλά και για τη ζωή τους στα λιμάνια, τις φάμπρικες, τα ορυχεία και τους κάμπους», σημειώνει ο κ. Νικολαΐδης. «Πιστεύω ότι η διαδικασία της εξεύρεσης πληροφοριών θα φέρει πιο κοντά τους νέους μας στην ελληνική ταυτότητα, ανανεώνοντας τους δεσμούς του με την Ελλάδα, στο βαθμό που τόσο ο ίδιος, όσο και ο μακρινός του πρόγονος, είναι κρίκοι της ίδιας αλυσίδας που συνδέει τους Έλληνες της Λατινικής Αμερικής με τη μητέρα-πατρίδα».

Τελευταία ημέρα κατάθεσης των διηγημάτων ορίζεται η 10η Οκτωβρίου 2007, ενώ τα βραβεία θα απονεμηθούν σε ειδική τελετή στις 4 Νοεμβρίου.

Το πρώτο βραβείο θα είναι μία επίσκεψη στην Ελλάδα, περιλαμβανομένης και της ιδιαίτερης πατρίδας του «Πρώτου Έλληνα της οικογένειας». Το δεύτερο βραβείο ορίζεται στο ποσό των 600 ευρώ, ενώ η κριτική επιτροπή μπορεί να απονείμει έως τρεις τιμητικές διακρίσεις σε έργα που θα κρίνει ότι παρουσιάζουν λογοτεχνικό ενδιαφέρον, χορηγώντας στους δημιουργούς τους επίσημο δίπλωμα (έπαινο). Επίσης προβλέπεται να δοθεί το ποσό των 500 ευρώ στην ελληνική Κοινότητα, στην οποία θα ανήκει ο νικητής του διαγωνισμού.

 
Share |

ΣΑΕ Λατινικής Αμερικής