Ιστό ΣΑΕ
ΣΑΕ Θέσεις του ΣΑΕ για την ψήφο... Επιστολή Προέδρου προς υπου...

Επιστολή Προέδρου προς υπουργούς Εξωτερικών και Εσωτερικών

27.11.2007

Το Προεδρείο του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού (ΣΑΕ) αντιμετώπισε θετικά την πρόσκληση της Κυβέρνησης για την σύσταση τριμερούς επιτροπής εμπειρογνωμόνων από το Υπουργείο Εξωτερικών (ΥΠΕΞ), το Υπουργείο Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης (ΥΠΕΣΔΔΑ) και το ΣΑΕ, ώστε να συνεργαστούν για την κατάθεση κοινής πρότασης επί του Προσχεδίου Νόμου για την «Άσκηση του εκλογικού δικαιώματος κατά τις γενικές βουλευτικές εκλογές από τους Έλληνες εκλογείς που κατοικούν στο εξωτερικό».

Αυτό επισημαίνει-μεταξύ άλλων- ο Πρόεδρος του ΣΑΕ κ. Στέφανος Π. Ταμβάκης σε επιστολή προς τον Υπουργό Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης κ. Προκόπη Παυλόπουλο και την Υπουργό Εξωτερικών κα Ντόρα Μπακογιάννη.

«Πάγιο αίτημα των αποδήμων Ελλήνων πολιτών είναι η δυνατότητα άσκησης του εκλογικού τους δικαιώματος στις Ελληνικές Εθνικές εκλογές, από τις χώρες όπου διαμένουμε», σημειώνει ο κ. Ταμβάκης. «Θεωρούμε ότι η θέσπιση του δικαιώματος ψήφου για τους Απόδημους Έλληνες θα ενδυναμώσει τον οργανωμένο Ελληνισμό του εξωτερικού, θα φέρει τους Έλληνες ομογενείς πιο κοντά στην Μητέρα Πατρίδα. Ζητούμε η υλοποίηση αυτού του δικαιώματος μας να πραγματοποιηθεί με την ευρύτερη πλειοψηφία και συναίνεση του πολιτικού κόσμου της Πατρίδας και για τον λόγο αυτό το θέμα της Ψήφου του Απόδημου δεν πρέπει να αποτελέσει θέμα κομματικής εκμετάλλευσης».

Ειδικότερα ο Πρόεδρος του ΣΑΕ, επισημαίνει την πάγια θέση του ΣΑΕ, ως έκφραση των οργανώσεων των απανταχού Ελλήνων, να ψηφίζονται στην Βουλή άτομα τα οποία θα προέρχονται από τις περιφέρειές του Συμβουλίου και θα εκφράζουν τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, ανάγκες, ακούσματα και γνώση που μεταφέρουν από τους τόπους διαμονής μας προς όφελος της Ομογένειας, της Ελλάδας και του Ελληνισμού γενικότερα, όπως συμβαίνει και με τις εκλογικές περιφέρειες της Ελλάδος.

«Είμαστε βέβαιοι ότι η Ελλάδα προχωρεί ουσιαστικά στην θεσμοθέτηση της Συνταγματικής Επιταγής για συμμετοχή του Ελληνισμού της Διασποράς στις Εθνικές Εκλογές από τους τόπους διαμονής μας», καταλήγει ο κ. Ταμβάκης.

Η επιστολή κοινοποιήθηκε στον Υφυπουργό Εξωτερικών κ. Θεόδωρο Κασσίμη, στα Μέλη του Προεδρείου της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Απόδημου Ελληνισμού της Βουλής των Ελλήνων: κ.Νικόλαο Τσιαρτσώνη, Πρόεδρο, κ.Γρηγόρη Νιώτη, Α’ Αντιπρόεδρο, κ. Νικόλαο Γκατζή, Β’ Αντιπρόεδρο, κ.Τάσο Κουράκη, Γραμματέα, και στον Γενικό Διευθυντή της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού κ. Ιωάννη Κυπαρισσίδη.