Ιστό ΣΑΕ
ΣΑΕ Ειδήσεις ΣΑΕ Ειδήσεις ΣΑΕ Προεδρείο Η δικτύωση των νέων ομογενώ...

ΣΑΕ Προεδρείο

Send | Print | RSS ΣΑΕ Προεδρείο '
Η δικτύωση των νέων ομογενών στις άμεσες προτεραιότητες του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού
Αθήνα07.06.2008

Η σύσφιγξη των σχέσεων μεταξύ των νέων ελληνικής καταγωγής σε όλες τις ηπείρους, μέσα από τις δομές του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού (ΣΑΕ), συζητήθηκε εκτενώς σήμερα, πρώτη ημέρα των εργασιών της 3ης τακτικής συνεδρίασης του Προεδρείου της οργάνωσης, παρουσία του γενικού διευθυντή της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού (ΓΓΑΕ) Ιωάννη Κυπαρισσίδη και υπηρεσιακών παραγόντων της Γραμματείας. Οι εργασίες διεξάγονται σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας.

«Η στήριξη της νεολαίας είναι μία από τις πάγιες προτεραιότητές μας», τόνισε, μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος του ΣΑΕ Στέφανος Ταμβάκης. «Η ίδρυση των Δικτύων Νεολαίας ΣΑΕ στις επτά περιφέρειές μας έως το τέλος του 2008, όπως ορίζει άλλωστε ο εκτελεστικός νόμος, θα δώσει νέα ώθηση στην καλύτερη οργάνωση των νέων μας, που δεν αρκεί απλά να πούμε ότι είναι το μέλλον της απανταχού ομογένειας. Είναι οι νέες και οι νέοι που ήδη έχουν ενταχθεί και προσφέρουν τα μέγιστα στις οργανώσεις τους, θα πρέπει όμως να προσεγγίσουμε και εκείνες τις υγιείς δυνάμεις της νεολαίας μας, που δεν έχουν ενεργοποιηθεί και μπορούν να συμβάλλουν στην εδραίωση της οικουμενικότητας του Ελληνισμού», πρόσθεσε ο κ. Ταμβάκης.

Στη συζήτηση που ακολούθησε, έγινε ενημέρωση από τους Συντονιστές των Περιφερειών ΣΑΕ σχετικά με την πρόοδο της διαδικασίας για τη συσπείρωση των νέων ομογενών και τα ιδρυτικά συνέδρια, που θα διοργανωθούν έως το τέλος του χρόνου. Μέχρι σήμερα έχουν ιδρυθεί τα Δίκτυα Νεολαίας ΣΑΕ των Περιφερειών Κεντρικής και Νοτίου Αμερικής και Καναδά.

Τονίστηκε δε η ανάγκη ανταλλαγής και δικτύωσης μεταξύ των νέων ομογενών απ΄ όλο τον κόσμο, όπως και η εκπόνηση προγραμμάτων, σε συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού και τη Γενική Γραμματεία Νέας Γενιάς.

Στο πλαίσιο της συνεδρίασης έγινε παρουσίαση από νέους της Περιφέρειας ΣΑΕ Αφρικής, Μέσης Ανατολής, που αυτό το εξάμηνο έχει αναλάβει την αντιπροεδρία του ΣΑΕ. Ο Δημήτρης Βαφειάδης, πρόεδρος της ομογενειακής φοιτητικής οργάνωσης NAHYSOSA από τη Νότια Αφρική και η Κυριακή Κακής από την οργάνωση νεολαίας της Ιορδανίας, παρουσίασαν τα θέματα των νέων στις χώρες που ζουν, όπως και προτάσεις για την καλύτερη οργάνωση των απανταχού νέων ομογενών.

Με πρόταση του προέδρου του ΣΑΕ, από την επόμενη συνεδρίαση του προεδρείου θα προσκαλούνται να συμμετάσχουν εκπρόσωποι της Νεολαίας από κάθε περιφέρεια. Για τη διοργάνωση του παγκοσμίου συνεδρίου του Δικτύου Νεολαίας ΣΑΕ αποφασίστηκε κατ΄ αρχήν να πραγματοποιηθεί μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2010.

Μεταξύ άλλων, στη συνεδρίαση έγινε ενημέρωση από το ΣΑΕ Κεντρικής και Λατινικής Αμερικής για τη δημιουργία του Δίκτυου ελληνικής καταγωγής ακαδημαϊκών Λατινικής Αμερικής. Επίσης, το ΣΑΕ Ηνωμένων Πολιτειών παρουσίασε τον πρώτο τόμο των αρχείων του Ελληνισμού της Αμερικής, όπου καταγράφονται οι ακαδημαϊκοί και οι επιστήμονες ελληνικής καταγωγής. Θα ακολουθήσουν άλλοι δύο τόμοι – ένας με όλα τα ελληνικά σχολεία στις ΗΠΑ (της εκκλησίας, ιδιωτικών εκπαιδευτήριων και των δημόσιων σχολείων Chartes, όπου διδάσκεται η ελληνική γλώσσα) και ένας δεύτερος των ελληνικής καταγωγής επιχειρηματιών, ανά κλάδο.

 
Share |

ΣΑΕ Προεδρείο