Ιστό ΣΑΕ
ΣΑΕ Ειδήσεις ΣΑΕ Ειδήσεις ΣΑΕ Αφρικής Ίδρυση Δικτύου Νεολαίας ΣΑΕ...

ΣΑΕ Αφρικής

Send | Print | RSS ΣΑΕ Αφρικής '
Ίδρυση Δικτύου Νεολαίας ΣΑΕ Αφρικής – Εγγύς/Μέσης Ανατολής
Πρετόρια17.08.2008

Με την εκλογή του συντονιστή και των μελών του συντονιστικού συμβουλίου ολοκληρώθηκαν οι διαδικασίες για τη συγκρότηση του Δικτύου Νεολαίας Αφρικής – Εγγύς/Μέσης Ανατολής του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού (ΣΑΕ) στη βάση του νόμου 3480/2006 που προβλέπει τη δικτύωση των νέων ανά περιφέρεια.

Στην Ιδρυτική Συνέλευση του Δικτύου που διεξήχθη στην Πρετόρια της Νότιας Αφρικής στις 14-16 Αυγούστου, 35 νέοι από ελληνικές κοινότητες περιοχής συζήτησαν τα προβλήματα που τους απασχολούν και εξέλεξαν – μέσω εκπροσώπων τους ανά κοινότητα – συντονιστή τον Δημήτρη Βαφειάδη από το NAHYSOSA, τον εθνικό σύνδεσμο ελλήνων φοιτητών Νότιας Αφρικής, και μέλη του συντονιστικού συμβουλίου τους Αλέξανδρο Καφετζή και Άννα Βαρδοπούλου από την ίδια οργάνωση νεολαίας, τον Αλέξανδρο Νίνο από την ελληνική κοινότητα της παλιάς πόλης Ιερουσαλήμ και τη Ρίτα Κάκη από το σύλλογο ελληνικής νεολαίας Ιορδανίας. Αναπληρωματικά μέλη του Συμβουλίου εξελέγησαν οι Μαριλένα Φελουτζή (ελληνική κοινότητα Καΐρου) και Άννα-Μαρία Αναστασίου (ελληνική κοινότητα Δαμασκού).

Μιλώντας στους νέους ο αντιπρόεδρος της Μόνιμης Ειδικής Επιτροπής του Ελληνικού Κοινοβουλίου για τον Απόδημο Ελληνισμό, Γρηγόρης Νιώτης, ο οποίος παρακολούθησε τις εργασίες της Συνέλευσης μαζί με το σύναδελφό του βουλευτή-μέλος της ίδιας επιτροπής, Αντώνη Καρπούζα, επισήμανε ότι τόσο με προηγούμενες προσπάθειες όσο και με σημερινές υπάρχει πάντα η αναγνώριση και η αποδοχή του γεγονότος ότι «με τη νέα γενιά χτυπάει η καρδιά του παρόντος και του μέλλοντος του ελληνισμού».

«Οι νέοι άνθρωποι – τόνισε ο κ. Νιώτης – πρέπει πάντα να διαδραματίζουν έναν αποφασιστικό ρόλο σε θέματα που τους αφορούν κυρίως στους τομείς της παιδείας και του πολιτισμού. Είναι αυτοί που συνεισφέρουν στην ενότητα και τη διαφύλαξη της ελληνικής ταυτότητας και των αξιών του ελληνισμού στο πλαίσιο ενός ανταγωνιστικού παγκόσμιου περιβάλλοντος».

Ο κ. Νιώτης παρότρυνε τα μέλη του Δικτύου να προσπαθούν να προσφέρουν όσο το δυνατόν περισσότερες υπηρεσίες για την εκπαίδευση της νεολαίας με τη διοργάνωση σεμιναρίων και την κατάρτιση προγραμμάτων για την εξ αποστάσεως εκπαίδευση. Πρότεινε επίσης την όσο το δυνατόν αποτελεσματικότερη χρήση του Διαδικτύου, την ενίσχυση των διαύλων επικοινωνίας μεταξύ των νέων, την επανενεργοποίηση του θεσμού των κατασκηνώσεων νέων αποδήμων, του θεσμού της Ελληνιάδας, καθώς και τη διδασκαλία της ελληνικής γλώσσας.

Στην εκτίμηση ότι ο οργάνωση Δικτύων στους κόλπους της απόδημης νεολαίας σηματοδοτεί μία νέα πορεία του απόδημου ελληνισμού, διατύπωσε ο κ. Καρπούζας. «Η διήμερη συνεδριακή διαδικασία για την ανάδειξη του συντονιστικού οργάνων της νεολαίας των αποδήμων Αφρικής – Μέσης Ανατολής είναι κάτι πολύ σημαντικό. Ενεργοποιείται η νεολαία των αποδήμων που στο μέλλον πιστεύω ότι θα παίξει σημαντικό ρόλο για την ανάδειξη προσωπικοτήτων πέραν των ορίων της ελληνική επικράτειας. Χρειάζεται δουλειά για να υλοποιηθούν οι στόχοι του συνεδρίου, αλλά και της ελληνικής πολιτείας που θέλει να επενδύσει σ’ αυτό το ανθρώπινο δυναμικό, τη νεολαία», τόνισε ο κ. Καρπούζας.

Τις δικές τους προτάσεις για την ανάπτυξη και μετέπειτα ενίσχυση των δικτύων τους κατέθεσαν οι ίδιοι οι νέοι.

Αποφάσισαν να προσπαθήσουν, ζητώντας τη συνεργασία της Οργανωτικής Επιτροπής των Μεσογειακών Αγώνων του 2013 που θα διεξαχθούν στο Βόλο και στη Λάρισα, να οργανώσουν «Δίκτυα» εξεύρεσης εθελοντών για τους Αγώνες από την Περιφέρεια Αφρικής – Μέσης Ανατολής του ΣΑΕ. Μία από τις πρωτοβουλίες που προτίθεται να αναλάβει το νεοσυσταθέν Δίκτυο Νεολαίας Αφρικής – Μέσης Ανατολής είναι η ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης των χωρών όπου ζουν οι νέοι για την επιστροφή των Μαρμάρων στην Ελλάδα σε συνεργασία με διεθνείς οργανώσεις που ασχολούνται ήδη με το θέμα. Στο πλαίσιο αυτό προτάθηκε η διεξαγωγή διαλέξεων με τη συμμετοχή προσωπικοτήτων διεθνούς εμβέλειας (π.χ. του Γιώργου Μπίζου, του γνωστού από την υπόθεση Μαντέλα δικηγόρου της Ν. Αφρικής) και σε χώρους με κάποιο συμβολισμό για τον παγκόσμιο πολιτισμό όπως η Βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας.

Μία άλλη πρωτοβουλία προγραμματίζουν οι νέοι του Δικτύου είναι η διοργάνωση πολιτιστικών περιηγήσεων των μελών του στις χώρες της Περιφέρειας ΣΑΕ Αφρικής – Μέσης Ανατολής για να γνωρίσουν οι νέοι την οργανωμένη και μη Ομογένεια όπου αυτή υπάρχει καθώς και την ιστορία της περιοχής.

Συζητήθηκε επίσης από τους νέους η προοπτική εξεύρεσης τρόπων φιλοξενίας νέων αποδήμων της Περιφέρειας σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας, ενώ στο πνεύμα της εποχής οι νέοι συζήτησαν τρόπους ενίσχυσης της μεταξύ τους επικοινωνίας μέσω της δημιουργίας Ιστοσελίδας και με τη χρήση άλλων σύγχρονων τρόπων επικοινωνίας που προσφέρει το Διαδίκτυο.

Πέραν της διαδικαστικής πλευράς του συνεδρίου, οι νέοι βρήκαν την ευκαιρία να γνωρίσουν ο ένας τον άλλον και να διασκεδάσουν υπό τους ήχους ελληνικής μουσικής αλλά και με παραδοσιακή αφρικανική μουσική στις δύο βραδιές που ετοίμασε με μεγάλη φροντίδα γι’ αυτούς ο «οικοδεσπότης», Συντονιστής της Περιφέρειας ΣΑΕ Αφρικής – Μέσης Ανατολής Χάρης Γκουβέλης και οι συνεργάτες του. (Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Νέοι απόδημοι της Αφρικής και της Μ. Ανατολής συζητούν για τα προβλήματα που τους απασχολούν
Νεανικός παλμός στην ιδρυτική συνέλευση του Δικτύου Νεολαίας ΣΑΕ Αφρικής-Εγγύς/Μέσης Ανατολής

 
Share |

ΣΑΕ Αφρικής