Ιστό ΣΑΕ
ΣΑΕ Ειδήσεις ΣΑΕ Ειδήσεις ΣΑΕ Αφρικής Νέοι απόδημοι της Αφρικής κ...

ΣΑΕ Αφρικής

Send | Print | RSS ΣΑΕ Αφρικής '
Νέοι απόδημοι της Αφρικής και της Μ. Ανατολής συζητούν για τα προβλήματα που τους απασχολούν
Πρετόρια15.08.2008

Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν στο πλαίσιο των κοινωνιών όπου ζουν αλλά και τους προβληματισμούς τους για το παρόν και το μέλλον της νεολαίας της μεγάλης «οικογένειας» του Απόδημου Ελληνισμού, συζητούν 35 νέοι ομογενείς από τις ελληνικές κοινότητες της Αφρικής και της Μέσης Ανατολής, που συμμετέχουν στην ιδρυτική συνέλευση του Δικτύου Νεολαίας ΣΑΕ Αφρικής – Μέσης Ανατολής, που διεξάγεται από χθες στην Πρετόρια της Νότιας Αφρικής.

Από το βήμα της συνέλευσης, οι νέοι απόδημοι τοποθετούνται για προβλήματα και ζητήματα, όπως η εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας στις χώρες όπου ζουν, η προοπτική σπουδών στην τριτοβάθμια ελληνική εκπαίδευση, η στράτευση, αλλά και η ανάπτυξη καλύτερων και αποτελεσματικότερων διαύλων επικοινωνίας μεταξύ τους και προσπαθούν να βρουν τρόπους αντιμετώπισής τους.

Σε μήνυμά του προς τους συνέδρους, ο υφυπουργός Εξωτερικών Θεόδωρος Κασσίμης τονίζει – μεταξύ άλλων – ότι «η ελληνική γλώσσα και ο ελληνικός πολιτισμός αναγνωρίζεται, εκτιμάται και διαδίδεται σε όλο τον κόσμο, όχι μόνο από Έλληνες, αλλά και από ξένους φιλέλληνες. Τους στόχους αυτούς ο κατ’ εξοχήν φορέας που μπορεί να τους υλοποιήσει είναι η Νεολαία μας και ειδικά η οργανωμένη Νεολαία του ΣΑΕ».

«Στην Περιφέρειά σας – συνεχίζει ο κ. Κασσίμης- αυτό αποκτά μεγαλύτερη σημασία, αν αναλογισθεί κανείς τις απομακρυσμένες και εν πολλοίς απομονωμένες Κοινότητες του Ελληνισμού στις χώρες της Αφρικής-Ανατολής, όπου η επικοινωνία είναι εκ των πραγμάτων δύσκολη και οι κοινωνικο-οικονομικές συνθήκες διαφέρουν από χώρα σε χώρα».

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ΣΑΕ Στέφανος Ταμβάκης αναφέρει πως «μέσα από το Συμβούλιο Απόδημου Ελληνισμού αποσκοπούμε στην οργάνωση μίας δυναμικής, δημιουργικής νεολαίας του ΣΑΕ, που θα εκπροσωπεί, θα δικτυώνει, θα μεταφέρει τις θέσεις και το όραμα της νέας γενιάς στο κατ’εξοχήν όργανο εκπροσώπησης των Ελλήνων της Διασποράς προς την Ελληνική Πολιτεία».

Ο κ. Ταμβάκης εκφράζει, επίσης, τη βούληση υποστήριξης των νέων του εξωτερικού στην ήδη διαμορφούμενη δική τους σύγχρονη ταυτότητα του Απόδημου Έλληνα.

Την εκτίμηση ότι ήρθε η ώρα να προχωρήσει το ΣΑΕ από τη νηπιακή του ηλικία στην εφηβική του πορεία, στη νεανική του πορεία», με τον ενθουσιασμό και την άριστη επιστημονική κατάρτιση των νέων, εκφράζει ο Μητροπολίτης Ιωαννουπόλεως και Πρετορίας Σεραφείμ, ενώ ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελληνικών Κοινοτήτων και Σωματείων Ν. Αφρικής, Μανώλης Ροδοκανάκης σημειώνει την ιδιαίτερη σημασία της ιδρυτικής αυτής συνέλευσης του Δικτύου Νεολαίας Ν.Αφρικής/Μ.Ανατολής για το παρόν και το μέλλον της ομογένειας.

Κατά τη διάρκεια της σημερινής ημέρας, εκτός της συζήτησης για τα προβλήματα και τα θέματα που απασχολούν τους νέους απόδημους της Αφρικής και της Μέσης Ανατολής, θα ψηφιστεί το καταστατικό του Δικτύου και θα εκλεγεί ο συντονιστής αυτού και τα μέλη της συντονιστικής επιτροπής.

Οι εργασίες του κύριου κορμού του συνεδρίου θα ολοκληρωθούν αύριο, με μια συζήτηση για τα εθνικά θέματα της Ελλάδας, με προσκεκλημένη ομιλήτρια τη διευθύντρια του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων της Ν. Αφρικής, Ελίζαμπεθ Σιδηροπούλου και τη συνεδρίαση της νεοεκλεγείσας συντονιστικής επιτροπής.

Την ελληνική βουλή εκπροσωπούν στις εργασίες της συνέλευσης ο αντιπρόεδρος της Μόνιμης Ειδικής Επιτροπής για τον Απόδημο Ελληνισμό, Γρηγόρης Νιώτης και ο βουλευτής και μέλος της ίδιας επιτροπής Αντώνης Καρπούζας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

 
Share |

ΣΑΕ Αφρικής