Ιστό ΣΑΕ
ΣΑΕ Ειδήσεις ΣΑΕ Ειδήσεις ΣΑΕ Καλοκαίρι γεμάτο Ελλάδα για...

ΣΑΕ

Send | Print | RSS ΣΑΕ '
Καλοκαίρι γεμάτο Ελλάδα για 700 ελληνόπουλα της διασποράς
Αθήνα26.08.2008

Ο Ευγένιος και ο Κύριλλος από το Ουζμπεκιστάν χορεύουν καταπληκτικό συρτάκι, ο Λευτέρης και ο Νικόλας από το Σουδάν τραγουδούν στη χορωδία, η Αθηνά από το Περού και η Γωγώ από το Κογκό παίζουν στην παράσταση της «Ειρήνης» του Αριστοφάνη. Προσωπάκια παιδιών, σε διάφορες φυλετικές αποχρώσεις και χαρακτηριστικά, με μάτια λαμπερά από την ένταση να δώσουν τον καλύτερό τους εαυτό, συνθέτουν μια μοναδική παράσταση: την αποχαιρετιστήρια μιας μοναδικής εμπειρίας. «Καλοκαίρι στην Ελλάδα», όπως γράφουν τα μπλουζάκια που φορούν, μαζί με την υπογραφή της Γενικής Γραμματείας απόδημου Ελληνισμού (ΓΓΑΕ).

Η βραδιά είναι η 21 μέρα του Αυγούστου και εκτυλίσσεται μέσα στα πεύκα, λίγα μέτρα από τη θάλασσα, στον χώρο των κατασκηνώσεων της ΓΓΑΕ στη Μαλεσίνα. Ένα μικρό «αμφιθέατρο», μια σκηνή με δύο χάρτινους κίονες, και ένα χαρούμενο τσούρμο από πιτσιρικάδες οκτώ με δώδεκα χρονών «γράφουν» μια αξέχαστη σελίδα της μνήμης τους στην χώρα των παππούδων ή των προπάππων τους. Ανάμεσα στο κοινό που τους χειροκροτεί και ο υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για θέματα Απόδημου Ελληνισμού Θεόδωρος Κασσίμης. «Είναι χαρά μας που είστε κοντά μας, τώρα που θα γυρίσετε πίσω θα πάρετε μαζί σας πιο πολύ Ελλάδα. Να μας υποσχεθείτε ότι θα ξανάρθετε? είστε η περηφάνια μας, το μέλλον μας?» θα τους πει παίρνοντας πρώτος το μικρόφωνο.

Πολλά από αυτά ίσως να μην καταλαβαίνουν όλες τις λέξεις, η αίσθηση όμως των λόγων αυτών θα γίνει αισθητή στη συνέχεια από την ενθάρρυνση, τα χειροκροτήματα, τα «μπράβο» και κυρίως, μετά την εξοικείωση, τα παιχνίδια και τα γέλια στην αγκαλιά του υφυπουργού. Παρόν ανάμεσα στο κοινό είναι και ο υποπρόξενος της Πρεσβείας του Ουζμπεκιστάν στην Αθήνα Ράσλαν Ισμεήλωφ, και ο αν. διευθυντής της ΓΓΑΕ Χάρης Χατζηχαραλάμπους.

Εδώ και 20 χρόνια επαναλαμβάνεται στις κατασκηνώσεις της Μαλεσίνας η αποχαιρετιστήρια βραδιά για εκατοντάδες παιδιά από τις άκρες της γης. Δύο «φουρνιές», η μία τον Ιούλιο και η άλλη τον Αύγουστο, από 100 και 120 μπόμπιρες η κάθε μια παίρνουν επί ένα 20ήμερο μια γερή γεύση Ελλάδας, της πατρίδας του ενός τουλάχιστον από τους γονείς τους. Όλη την φροντίδα της οργάνωσης την έχει η ΓΓΑΕ και στη Μαλεσίνα καμιά 30αριά άνθρωποι, εκπαιδευτικοί, γυμναστές, μουσικοί, ομαδάρχες, θέτουν σε λειτουργία αυτόν τον μηχανισμό δημιουργίας δεσμών και αγάπης με την Ελλάδα και τους απανταχού «συνέλληνες».

Έτσι και φέτος η τελευταία φουρνιά από τους 120 μικρούληδες τελειώνει με μια γιορτή, με μια κατάθεση των όσων έμαθαν και έζησαν στην κατασκήνωση της Μαλεσίνας, λίγο πριν την αναχώρηση που θα αρχίσει την επομένη για τα παιδιά της Αυστραλίας και θα ολοκληρωθεί μέχρι την μεθεπομένη για τα υπόλοιπα από το Μεξικό, το Περού, τις ΗΠΑ και τον Καναδά, το Ουζμπεκιστάν, το Κονγκό, το Σουδάν, τη Ν. Αφρική και το Ζιμπάμπουε.

Δυο μέρες που θα σημαδευτούν, όπως κάθε χρόνο, όπως μας είπε ο κατασκηνωτάρχης κ. Λάμπρος Κούτσικος, από αγκαλιές και δάκρυα και υποσχέσεις επιστροφής και ξανανταμώματος.

Τότε θα μαζευτούν οι χειροτεχνίες των παιδιών, τα χάρτινα καράβια με τα ονόματα των αγοριών, στη ζωγραφιστή θάλασσα της Μεσογείου, τα χάρτινα λουλούδια με τα ονόματα των κοριτσιών, οι καραγκιόζηδες, τα μικροαντικείμενα από πηλό, οι εικόνες των αγίων κολλημένες με μία ειδική τεχνική πάνω σε κεραμίδια. Θα γίνουν γνώση και ανάμνηση που θα την πάρουν μαζί τους. Γιατί του χρόνου, όπως κάθε χρόνο, θα έρθουν άλλα 220 παιδιά εδώ στη Μαλεσίνα και περίπου 500 στις κατασκηνώσεις της ΓΓΑΕ της Επανομής στη Β. Ελλάδα, συνολικά 700 παιδιά, που μέσα σε αυτό το 20ήμερο «Καλοκαίρι στην Ελλάδα» θα πάρουν εκτός από μαθήματα εκμάθησης της ελληνικής γλώσσας, μαθήματα εικαστικών, παραδοσιακών χορών, ιστορίας και μυθολογίας, θεατρικών παιχνιδιών, καραγκιόζη, μαζί με όλα αυτά που συνθέτουν τη ζωή στην κατασκήνωση. Παιδιά που πάνω όλα θα μπολιαστούν με μια χώρα που κυλούσε στο αίμα τους χωρίς να την γνωρίζουν.

«Κάθε φορά – δήλωσε ο κ. Κασσίμης – είναι συγκινητικό να βλέπεις ελληνόπουλα από κάθε γωνιά του κόσμου να έρχονται εδώ και να περνάνε τρεις εβδομάδες γεμάτες Ελλάδα: να μαθαίνουν να μιλάνε ελληνικά, να παίζουν αρχαία ελληνική τραγωδία, να χορεύουν ελληνικούς χορούς και να τραγουδάνε. Πραγματικά αισθανόμαστε περήφανοι που τα παιδιά φεύγοντας από εδώ κουβαλάνε παραπάνω Ελλάδα στις νέες πατρίδες τους και αποτελούν τη καλύτερη γέφυρα με την πατρίδα των γονιών τους».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

 
Share |

ΣΑΕ