Ιστό ΣΑΕ
ΣΑΕ Ειδήσεις ΣΑΕ Ειδήσεις ΣΑΕ Χωρών πρώην ΕΣΣΔ Περιφερειακή Συνέλευση ΣΑΕ ...

ΣΑΕ Χωρών πρώην ΕΣΣΔ

Send | Print | RSS ΣΑΕ Χωρών πρώην ΕΣΣΔ '
Περιφερειακή Συνέλευση ΣΑΕ χωρών πρώην Σοβιετικής Ένωσης
Ροστόφ12.10.2008

Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκαν οι εργασίες της Περιφερειακής Συνέλευσης του ΣΑΕ, χωρών πρώην Σοβιετικής Ένωσης, η οποία πραγματοποιήθηκε στις 11 και 12 Οκτωβρίου στην πόλη Ροστόφ της Ρωσίας, με τη συμμετοχή εκπροσώπων από όλες τις χώρες της Περιφέρειας.

Όπως τονίστηκε από τον Συντονιστή της Περιφέρειας, βουλευτή της Ρωσικής Ντούμα, κ. Ιβάν Σαββίδη και από όλους τους σύνεδρους, σημαντικότερο όλων είναι το πνεύμα ενότητας και σύμπνοιας στην αντιμετώπιση των κοινών προκλήσεων. Η απόφαση, άλλωστε, που πάρθηκε να καθιερωθεί «Μέρα Ενότητας της 5ης Περιφέρειας», καταδεικνύει το πνεύμα ομοφωνίας που χαρακτήρισε την ιστορική αυτή συνεδρίαση των Ελλήνων της Μαύρης Θάλασσας.

«Τα θέματα της Ελληνικής παιδείας είναι από τα πιο σημαντικά για την περιφέρειά μας», τόνισε ο κ. Σαββίδης και ζήτησε τη συμπαράσταση της ελληνικής πολιτείας για την κάλυψη πρακτικών αναγκών, όπως για παράδειγμα την παροχή ηλεκτρονικών υπολογιστών, γεγονός που θα οδηγήσει και στη δικτύωση όλων των ομογενειακών φορέων της Περιφέρειας. Τόνισε επίσης ότι η Ελλάδα μπορεί και πρέπει να αξιοποιήσει τους δεκάδες ελληνικής καταγωγής βουλευτές και αιρετούς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης που έχουν εκλεγεί σε χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης.

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος του ΣΑΕ, κ. Στέφανος Ταμβάκης, τόνισε ότι τα συμπεράσματα όλων των Περιφερειακών Συνελεύσεων θα αποτελέσουν τον κύριο όγκο της Ετήσιας Έκθεσης του ΣΑΕ προς την Ελληνική Πολιτεία. Υπογράμμισε, ακόμη, την ανάγκη καταγραφής των αιτημάτων των αποδήμων, καθώς και μια σειρά από σχετικές πρωτοβουλίες που πήρε το ΣΑΕ: για τη διεύρυνση της συμμετοχής ομογενειακών οργανώσεων στο ΣΑΕ, το επικαιροποιημένο Μητρώο Μελών, τη σημασία της ΜΚΟ «ΔΕΣΜΟΣ», τους Αθλητικούς Αγώνες των Ομογενών, την προώθηση της «Ψήφου των Αποδήμων» κ.ά.

Το μήνυμα του Υφυπουργού Εξωτερικών κ. Θεόδωρου Κασσίμη μετέφερε στους συνέδρους ο Γενικός Διευθυντής της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού κ. κ. Ιωάννης Κυπαρισσίδης.

Από τη Βουλή των Ελλήνων συμμετείχαν οι βουλευτές κ.κ. Γιαννέλης Θεοδωσιάδης και Βασίλης Γερανίδης, οι οποίοι μετέφεραν το μήνυμα του Προέδρου του Ελληνικού Κοινοβουλίου, κ. Δημήτρη Σιούφα και της Ειδικής Μόνιμης Διακομματικής Επιτροπής Απόδημου Ελληνισμού.

Το χαιρετισμό του Νομάρχη Θεσσαλονίκης, κ. Παναγιώτη Ψωμιάδη, μετέφερε η Πρόεδρος του Κέντρου Μελέτης και Ανάπτυξης του Ελληνικού Πολιτισμού της Μαύρης Θάλασσας, κα Χριστίνα Κελεσίδου.

Στο πλαίσιο των εργασιών οι σύνεδροι ενέκριναν ομόφωνα τους Κανονισμούς Λειτουργίας, τον απολογισμό και τον προϋπολογισμό της Περιφέρειας.

Μεταξύ των θεμάτων που συζητήθηκαν ήταν η κατάσταση που επικράτησε στη Ν. Οσσετία και Γεωργία, οι προοπτικές της ελληνικής παιδείας στις χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης, ο ρόλος της Περιφέρειας στην ανάπτυξη κοινωνικών προγραμμάτων, η καλύτερη οργάνωση του νεοσύστατου Δικτύου Νεολαίας στις Περιφέρειας κ.ά.

Άλλα θέματα αποτέλεσαν τα προγράμματα φιλοξενίας ομογενών όλων των ηλικιών στην Ελλάδα, η φροντίδα των ομογενών τρίτης ηλικίας, η οργάνωση Ελληνικών Φεστιβάλ, οι ιδιαίτερες δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι ομογενείς σε χώρες όπως η Λευκορωσία και η Αρμενία, όπως και η διαχρονικότητα της τραγωδίας του Ποντιακού Ελληνισμού.

Δελτία τύπου / ΣΑΕ χωρών πρώην Σοβιετικής Ένωσης – Περιφερειακή Συνέλευση

 
Share |

ΣΑΕ Χωρών πρώην ΕΣΣΔ

Μεγάλο Ελληνικό Πάσχα Μεγάλο Ελληνικό Πάσχα Κωνσταντινούπολη, 19.04.2012