Ιστό ΣΑΕ
ΣΑΕ Ειδήσεις ΣΑΕ Ειδήσεις ΣΑΕ ΗΠΑ Ιδρυτικό Συνέδριο Δικτύου Ν...

ΣΑΕ ΗΠΑ

Send | Print | RSS ΣΑΕ ΗΠΑ '
Νέα Υόρκη14.10.2008

Με την εκλογή του Μωρίς Γκριτζάλη, αντιπροσώπου της Παμμακεδονικής Ένωσης από τη Νέα Υόρκη, ολοκληρώθηκε το Σάββατο στο Σικάγο, η Ιδρυτική Συνέλευση του Δικτύου Νεολαίας Σ.Α.Ε., Περιφέρειας Η.Π.Α. Οι εργασίες της συνέλευσης ξεκίνησαν την Πέμπτη, με συμμετοχή περίπου 60 αντιπροσώπων της νεολαίας των οργανισμών – μελών του Σ.Α.Ε., Περιφέρειας Ηνωμένων Πολιτειών, και εκπροσώπων άλλων ομογενειακών οργανώσεων από διάφορες πολιτείες των Η.Π.Α.

«Είμαστε πολλοί αισιόδοξοι με την προσπάθεια που έγινε. Είχαμε περίπου 60 νέους επαγγελματίες και επιστήμονες από οργανισμούς διαφόρων πολιτειών των ΗΠΑ. Καλιφόρνια, Μοντάνα, Μινεσότα, Νέα Υόρκη, Μασαχουσέτη, Αλαμπάμα, Ιλινόι, Φλόριντα, Μέριλαντ κ.α.», είπε στη Greek News ο συντονιστής της περιφέρειας ΗΠΑ του ΣΑΕ, Θεόδωρος Σπυρόπουλος, χαρακτηρίζοντας ενθαρρυντικό αυτό που βίωσε από τις 9-11 Οκτωβρίου στο Σικάγο.

«Θεωρώ πολλή θετική την προσπάθεια γιατί όλοι οι συμμετέχοντες είναι νέοι επαγγελματίες και επιστήμονες (young professionals) και αντιπροσωπεύουν σημαντικούς οργανισμούς. Θέλω να σημειώσω ότι όλοι οι οργανισμοί έστειλαν ως αντιπροσώπους αποφοίτους πανεπιστημίων, δικηγόρους και ακαδημαϊκούς».

Οι θεματικές ενότητες του συνεδρίου εστιάστηκαν, μεταξύ άλλων, στην ελληνόγλωσση εκπαίδευση, τη δημιουργία ιστοσελίδας νέων στο διαδίκτυο, παρουσίαση του περιβαλλοντολογικού προγράμματος «Φύτεψε τις Ρίζες Σου στην Ελλάδα» και του προγράμματος «Greek Soccer».

«Η προσπάθεια των παιδιών ήταν όντως πολλή αξιόλογη, είπε ο κ. Σπυρόπουλος. Δημιούργησαν φανταστικές επιτροπές και άγγιξαν όλες τις ανάγκες της Ελληνοαμερικανικής Κοινότητας. Εχει γίνει μία καλή αρχή για τη νεολαία, που το χρειάζεται και εύχομαι με σταθερά βήματα να επιτύχουν οι νέοι μας αυτό που έχει ανάγκη η Ομογένειά μας στις ΗΠΑ, με πρωτοπόρα τη νεολαία».

Σε δηλώσεις του προ της ενάρξεως του συνεδρίου, ο κ. Σπυρόπουλος είχε αναφερθεί στους σκοπούς της συνάντησης.

«Σκοπός της συνάντησης είναι να ενεργοποιηθεί η Νεολαία για να δημιουργήσει ένα δίκτυο το οποίο θα εκφράζει τις ανάγκες και τα ενδιαφέροντά της. Με αυτό τον τρόπο οι νέοι και νέες μας θα μπορέσουν να συντονίσουν τις ενέργειές τους, να δημιουργήσουν σχέσεις μεταξύ τους και να ενημερώνονται για θέματα που αφορούν τον Ελληνισμό ευρύτερα και την Ελλάδα», επισημαίνει ο Συντονιστής Σ.Α.Ε. Η.Π.Α. κ. Θεόδωρος Σπυρόπουλος. Τονίζει δε ότι οι νέοι ομογενείς έχουν την πρόθεση να συμμετάσχουν σε θέματα ελληνισμού, ωστόσο ίσως οι σημερινές δομές της ομογένειας να μην τους εκφράζουν.

«Πρόθεση δική μας είναι να τους ακούσουμε, να τους αφήσουμε την πρωτοβουλία και στη συνέχεια να τους στηρίξουμε», σημειώνει ο κ. Σπυρόπουλος. «Οι νέοι μας σήμερα διαθέτουν το προτέρημα της πανεπιστημιακής και κολλεγιακής εκπαίδευσης, είναι Αμερικανοί πολίτες, ομιλούν άριστα την αγγλική γλώσσα και είναι εξοικειωμένοι με την τεχνολογία, ενώ αρκετοί ήδη διαπρέπουν σε διάφορους επαγγελματικούς τομείς. Εκτός από τα δικά τους ζητήματα θα μπορούσαν συνεπώς να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στην προώθηση εθνικών θεμάτων, στη βελτίωση της αλληλοκατανόησης και των σχέσεων Ελλάδας και Η.Π.Α. αλλά και παγκόσμιων θεμάτων ελληνισμού όπως η ελληνική παιδεία, μορφωτικές, πολιτιστικές και εμπορικές σχέσεις μεταξύ Ελλάδας και Η.Π.Α».

Η συνέλευση ξεκίνησε με την αναφορά της Προσυνεδριακής Επιτροπής που συστάθηκε τον περασμένο Ιούνιο και την οποία αποτελούν οι Μωρίς Γκριτζάλης, Αντονυ Παπαδόπουλος και Χρυσούλα Οικονομόπουλος.

Προτάσεις υπέβαλαν ο πρόεδρος της Νεολαίας της Παμμακεδονικής Ένωσης Αμερικής Στάθης Πηλίδης, εκπρόσωπος της Παμποντιακής Ομοσπονδίας και η εκπρόσωπος του Ελληνο-Αμερικανικού Εθνικού Συμβουλίου Ελένη Χιουρέα.

Παρέστησαν στη συνέλευση εκ μέρους του Αρχιεπισκόπου Αμερικής κ. Δημητρίου ο Πατέρας Μαρκ Λεοντής, ο Γενικός Πρόξενος του Σικάγο, Πρέσβης κ. Αναστάσιος Πέτροβας, ο Συντονιστής Εκπαίδευσης στο Σικάγο Νίκος Νικολιδάκης και ο Συντονιστής Νεολαίας Καναδά.

«Είναι σίγουρο ότι οι νέοι μας είναι ικανότεροι από εμάς και μπορούμε να διδαχθούμε από αυτούς» συμπληρώνει ο κ. Σπυρόπουλος. «Αποτελούν τη συνέχεια του Ελληνισμού στις Η.Π.Α. και σε αυτούς πρέπει να στηρίξουμε τις ελπίδες μας. Η τεχνολογία σήμερα τους επιτρέπει την άμεση επικοινωνία εκμηδενίζοντας αποστάσεις γι’ αυτό και ένα από τα κύρια θέματά μας είναι η δημιουργία δικής τους ιστοσελίδας. Ένας από τους στόχους μας θα είναι να ενθαρρύνουμε τους νέους μας να αποκτήσουν ελληνικά διαβατήρια και να προτείνουμε στο υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδος να μας βοηθήσει στο ζήτημα αυτό. Είναι πολύ σημαντικό να διαθέτουν ελληνικό διαβατήριο για να νιώθουν κομμάτι της Ελλάδας».

Βάσει του Εκτελεστικού Νόμου το Παγκόσμιο Συνέδριο Νεολαίας του ΣΑΕ θα πραγματοποιηθεί στην Ελλάδα κατά το πρώτο εξάμηνο του 2010.

Πηγή: Greek News

 
Share |

ΣΑΕ ΗΠΑ