Ιστό ΣΑΕ
ΣΑΕ Ειδήσεις ΣΑΕ Ειδήσεις ΣΑΕ ΗΠΑ Επιτυχία και Ενθουσιασμός σ...

ΣΑΕ ΗΠΑ

Send | Print | RSS ΣΑΕ ΗΠΑ '
Επιτυχία και Ενθουσιασμός στην Ιδρυτική Συνέλευση
 του Δικτύου Νεολαίας
Σικάγο15.10.2008

Ενθουσιασμός, πνεύμα συνεργασίας και κοινά οράματα για τον Ελληνισμό ήταν τα στοιχεία που κυριάρχησαν στην ιδρυτική συνέλευση Νεολαίας του Σ.Α.Ε. Περιφέρειας Η.Π.Α. καθώς οι νέοι Ελληνοαμερικανοί έθεσαν τον θεμέλιο λίθο για πανεθνική δικτύωση και συνεργασία μεταξύ τους.

Κατά γενική ομολογία η συνέλευση ήταν άριστα οργανωμένη, συγκέντρωσε και ανέδειξε τα ταλέντα των νέων εκπροσώπων των οργανισμών- μελών του Σ.Α.Ε. Η.Π.Α. αλλά και απομακρυσμένων από τον Ελληνισμό πολιτειών όπως Μontana, New Hampshire, Utah, Alabama. Η συνέλευση πραγματοποιήθηκε στις 10, 11 και 12 Οκτωβρίου στο ξενοδοχείο «Intercontinental Chicago O’ Hare» στο Σικάγο.

«Θέσαμε το θεμέλιο λίθο για μια πρωτοβουλία άνευ προηγουμένου στην ιστορία των ελληνοαμερικανικών κοινοτήτων» δήλωσε ο νεοεκλεγείς πρόεδρος του Δικτύου νεολαίας Μωρίς Γκριτζάλης. «Η πρωτοβουλία αυτή, θα συντελέσει στο να προσεγγίσουμε όλες τις οργανώσεις νεολαίας εντός των Η.Π.Α., να δημιουργήσουμε έναν δίαυλο επικοινωνίας και να τους στηρίξουμε στις δραστηριότητές τους. Υπάρχουν οι προυποθέσεις να αγκαλιάσουμε όλες τις νέες ιδέες και πρωτοβουλίες, αλλά και να δημιουργήσουμε στενούς δεσμούς με όλες τις ελληνικές κοινότητες και τα ελληνικά Μέσα Ενημέρωσης».

«Είμαστε όλοι ενθουσιασμένοι με το ξεκίνημά μας», δηλώνει ο εκπρόσωπος της Ομοσπονδίας Νέας Αγγλίας και πρόεδρος της Νεολαίας της Παμμακεδονικής Ένωσης Αμερικής Νεκτάριος Ριτζάκης. «Είναι αγαθή τύχη το γεγονός ότι ανάμεσά μας υπάρχουν νέοι που διαθέτουν γνώση και εξειδίκευση σε τομείς που χρειαζόμαστε, όπως τεχνολογία, χοροδιδασκαλία. Αποτυχία στο νέο αυτό εγχείρημα δεν δικαιολλογείται. Διαθέτουμε όλες τις προϋποθέσεις και τη στήριξη για να θεμελιώσουμε ένα πανεθνικό δίκτυο για τις νεώτερες γενεές. Ο χρόνος είναι το τώρα».

«Επρόκειτο για μία άριστη αρχή» δήλωσε η πρόεδρος των εργασιών της συνέλευσης και εκπρόσωπος από την Washington Χρυσούλα Οικονομόπουλος. «Από τις εργασίες του διημέρου προέκυψε μία ομάδα νέων επαγγελματιών η οποία με ενθουσιασμό και δυναμικότητα αναλαμβάνει να συμβάλλει στην περαιτέρω επικοινωνία και διαδικτύωση των εκπροσώπων της γενιάς μας με σκοπό να προωθήσει θέματα ελληνικού ενδιαφέροντος».

«Ηταν μία εξαιρετικά θετική εμπειρία» λέει ο εκπρόσωπος της Ομοσπονδίας Ελληνικών Σωματείων Μείζονος Νέας Υόρκης Διονύσης Πυλαρινός. «Η οργάνωση της συνελεύσεως ήταν άρτια και μας δώθηκε η ευκαιρία να γνωρισθούμε με νέους και νέες από περιοχές που δεν γνωρίζαμε ότι υπάρχει δραστήριος Ελληνισμός. Εχουμε διάθεση για εργασία και συνεργασία σε πανεθνικό επίπεδο μέσα από τις επιτροπές που συστήθηκαν.»

«Η συνέλευση διεξήχθη σε κλίμα ομόνοιας και ενότητας», επισημαίνει ο Στηβ Λειβαδίτης από το Σικάγο. «Μας ενώνουν κοινοί σκοποί και οράματα και πραγματικά όλοι οι εκπρόσωποι από τις διάφορες πολιτείες και οργανισμούς είναι αξιολογότατοι και έχουν τη διάθεση να εργασθούν για ένα λαμπρό μέλλον του Ελληνισμού στις Η.Π.Α».

«Εντυπωσιάστηκα από το υψηλό επίπεδο των νέων μας, το πάθος τους για τα ελληνικά ζητήματα, το πνεύμα αγαστής συνεργασίας και τον ενθουσιασμό τους να αναλάβουν πρωτοβουλίες για τη δημιουργία ενός ουσιαστικού Δικτύου για τις Ηνωμένες Πολιτείες αλλά και ευρύτερα σε παγκόσμιο επίπεδο, αξιοποιώντας τη σύγχρονη τεχνολογία», δήλωσε ο Συντονιστής Σ.Α.Ε. Η.Π.Α. κ. Θεόδωρος Σπυρόπουλος. «Με πρωτότυπες αλλά και μελετημένες προτάσεις – τις οποίες επεξεργάσθηκαν στο διάστημα από το προηγηθέν προσυνέδριο τον περασμένο Ιούνιο – κατέδειξαν ότι το μέλλον του Ελληνισμού στις Η.Π.Α. βρίσκεται στα καλύτερα χέρια. Στο σύνολό τους όλοι διέθεταν πανεπιστημιακή μόρφωση και μάλιστα πολλοί από αυτούς είναι ήδη επιτυχημένοι στους τομείς τους. Από τους νέους μας έχουμε να διδαχθούμε πολλά ώστε να εκσυγχρονίσουμε τις υπάρχουσες δομές της Ομογένειας».

Οι εκλογές για τη δημιουργία του πενταμελούς Συντονιστικού Συμβουλίου (Regional Youth Network Coordinating Committee) διεξήχθησαν το Σάββατο:

Συντονιστής: Μωρίς Γκριτζάλης, εκπρόσωπος της Παμμεσσηνιακής Ομοσπονδίας Αμερικής και χρηματοοικονομικός σύμβουλος μεγάλου οργανισμού της Νέας Υόρκης.
Γραμματέας: Αλίκη Σούκλα, δικηγόρος από το Maryland
Ταμίας: Αντώνης Παπαδόπουλος δικηγόρος από τη Νέα Υόρκη
Μέλη: Σοφία Κούστα, από το New Hampshire και η Σταυρούλα Κοτρότσιου φοιτήτρια από τη Φιλαδέλφεια.

Η συνέλευση εξέλεξε και δέκα αντιπροσώπους οι οποίοι μαζί με το πενταμελές συμβούλιο θα συμμετάσχουν στην περιφερειακή συνεδρίαση του ΣΑΕ ΗΠΑ, τον ερχόμενο Νοέμβριο (20 με 22) στο Σικάγο εκπροσωπώντας το Δίκτυο της Νεολαίας: Πέννυ Χαμπηλωμάτης, Σικάγο, Ελένη Χιουρέας, Καλιφόρνια, Jordan Elrod, Φλώριδα, Ελένη Σοπάσις, Νέα Υόρκη, Ιωάννης Τομάζος, Connecticut, Χρήστος Σαρρής, Alabama, Κική Κυριακοπούλου, Νέα Υόρκη, Λαμπρινή Μελέγος Παπαδόπουλος, Σικάγο, Δήμητρα Άνταμς, Indiana, και Λάζαρος Γιάννος, Massachusetts.

Ο Συντονιστής της Νεολαίας Μωρίς Γκριτζάλης εξέφρασε εκ μέρους των νέων την ευγνωμοσύνη τους στον Συντονιστή Σ.Α.Ε. Περιφέρειας Η.Π.Α. κ. Θεόδωρο Σπυρόπουλο για την άρτια οργάνωση της συνέλευσης, λέγοντας πως «ο ίδιος με την προσφορά του στην ομογένεια αποτελεί πρότυπο έμπνευσης».

«Είχα εντυπωσιαστεί στις εργασίες του προσυνεδρίου από τη δήλωση του κυρίου Σπυρόπουλου πως θα έπρεπε να λάβουμε μόνοι μας τις αποφάσεις χωρίς καθοδήγηση ή παρεμβάσεις από τον ίδιο», λέει η Χρυσούλα Οικονομόπουλος. «Και πραγματικά μας άφησε απόλυτα ελεύθερους να λάβουμε τις αποφάσεις μας. Οι αποφάσεις ελήφθησαν με συλλογικό τρόπο και είναι αξιοσημείωτο ότι δεν σημειώθηκε η παραμικρή αντιπαράθεση».

Το νεοϊδρυθέν δίκτυο δημιούργησε επιτροπές και υποεπιτροπές καλύπτοντας όλο το φάσμα των ενδιαφερόντων των νέων:
► Κοινωνική Επιτροπή: Ο Γιάννης Κορωναίος, εκπρόσωπος από τη Νέα Υόρκη, επικεφαλής της Επιτροπής μαζί με την Λίζα Καζάκος από τη Βόρεια Καρολίνα ανέλαβαν την ευθύνη της συγκέντρωσης στοιχείων ώστε από τον ερχόμενο μήνα να ξεκινήσει η ενημέρωση των νέων σε ολόκληρη την Αμερική για εκδηλώσεις που αφορούν στον Ελληνισμό μέσω της δημιουργίας ενός ‘κοινωνικού ημερολογίου’. Στις εκδηλώσεις του Δικτύου Νεολαίας θα επιδιωχθεί η συνεργασία τους με τα Δίκτυα των άλλων περιφερειών του Σ.Α.Ε. και θα προωθηθεί η ιδέα και η αξία του εθελοντισμού στην ανάληψη σχετικών πρωτοβουλιών και εκδηλώσεων.

► «Ταξίδι στην Ελλάδα: Η επικεφαλής της επιτροπής Λίζα Καζάκος τόνισε πως στόχος του προγράμματος θα είναι η εκπαίδευση και η εμβάπτιση των νέων μας στην ιστορία και τον πολιτισμό της Ελλάδας. Στο πλαίσιο του προγράμματος θα επιδιωχθεί συνάντηση με μέλη του Ελληνικού Κοινοβουλίου και της κυβέρνησης, επισκέψεις σε αρχαιολογικούς και ιστορικούς χώρους, μουσεία και αξιοθέατα και στο Πατριαρχείο της Κωνσταντινουπόλεως. Επίσης, οι συμμετέχοντες στο πρόγραμμα θα προσφέρουν εθελοντική εργασία στην Ελλάδα μέσα από το περιβαλλοντολογικό πρόγραμμα «Φύτεψε τις Ρίζες Σου στην Ελλάδα».

► Πολιτιστική Επιτροπή: Στην επιτροπή υπάγονται οι υποεπιτροπές Εθνικών Θεμάτων, Εκπαίδευσης, Χορού και Μουσικής (χοροδιδασκαλία). Επιδίωξη της επιτροπής θάναι η στήριξη και προώθηση των εθνικών μας θεμάτων, της ελληνικής παιδείας, γλώσσας, χορού και μουσικής με σκοπό να ενώσει τις νεώτερες γενεές στον κοινό όραμα της διατήρησης της πολιτιστικής κληρονομιάς. Οι επικεφαλείς της επιτροπής Δημήτριος Βαρσανίδης από το Σικάγο και Jordan Elrod από τη Φλώριδα επεσήμαναν ότι τα μέλη της συζήτησαν βραχυπρόθεσμους και μακροπρόθεσμους στόχους όπως η διαφύλαξη του ονόματος της Μακεδονίας, η επιδίωξη της διεθνούς αναγνώρισης της Γενοκτονίας των Ποντίων, η προώθηση του προγράμματος εκμάθησης της Ελληνικής γλώσσας ‘Odyssey’ καθώς και η διοργάνωση εκμάθησης παραδοσιακών χορών».
Η Επιτροπή υιοθέτησε ψήφισμα για το Μακεδονικό θέμα σύμφωνα με το οποίο δεν αποδέχονται τον όρο Μακεδονία ή παράγωγά του στην ονομασία της π.Γ.Δ.Μ. και αναμένεται να εκδόσει ψηφίσματα για όλα τα εθνικά θέματα.

► Ο Στηβ Λειβαδίτης, ανέλαβε επικεφαλής της Επιτροπής Επικοινωνίας με σκοπό τη δημιουργία ενός portal για την άμεση επικοινωνία των μελών της Νεολαίας αλλά και για κάθε ενδιαφερόμενο νέο ή νέα στις Η.Π.Α. και στο εξωτερικό. «Η πρώτη μας προτεραιότητα είναι η δημιουργία της ιστοσελίδας μας» λέει ο Στήβ, «με στόχο να δημιουργηθεί το αρχικό δίκτυο μέχρι το τέλος Οκτωβρίου. Η ιστοσελίδα μας θα περιέχει ένας τύπο facebook το οποίο θα επιτρέπει την άμεση επικοινωνία και αλληλοενημέρωση. Θα μπορούμε να ανταλάσσουμε στιγμιαία φωτογραφίες, video και μηνύματα». Επικεφαλής της Τεχνολογίας ανέλαβε ο Δημήτριος Τζώρτζης από το Colorado.

► Περιβαλλοντολογική Επιτροπή: Επικεφαλείς της επιτροπής ανέλαβαν ο Μιχάλης Κασσέρης από το Massachusetts και η Μαρία Κακακιός από τη Νέα Υόρκη: «Ως Ελληνο-Αμερικανοί πρέπει να αντιληφθούμε ότι ο σεβασμός στη φύση και στο περιβάλλον είναι συστατικά της πολιτιστικής μας ταυτότητας», δήλωσαν οι εκρπόσωποι της επιτροπής. «Τα ζητήματα του περιβάλλοντος κατέχουν κεντρική θέση στην καθημερινή μας ζωή και όλοι μας φέρουμε ευθύνη για την προστασία του πλανήτη. Θα επιδιώξουμε συνεργασία με περιβαλλοντολογικούς οργανισμούς και θα παραγάγουμε σχετικό ενημερωτικό υλικό για να κινητοποιήσουμε το κοινό και να συμβάλλουμε στη δημιουργία περιβαλλοντολογικής συνείδησης για την Ελλάδα»

► Επιτροπή Επαγγελματικού Προσανατολισμού: Σύμφωνα με τον επικεφαλής της Επιτροπής Μπόμπυ Κακολύρη από τη Νέα Υόρκη η επιτροπή συστήθηκε με αποστολή να δημιουργήσει ένα δίκτυο με Ελληνοαμερικανούς μέντορες και συμβούλους οι οποίοι θα καθοδηγήσουν και θα στηρίξουν τους νέους της Ελληνοαμερικανικής Κοινότητας οι οποίοι ξεκινούν την καριέρα της: «Θα δημιουργήσουμε συμβουλευτικά προγράμματα για την ανάδειξη ηγετών σε όλους τους τομείς αλλά και για προσωπική ανάπτυξη, θα δημιουργήσουμε σχετικό δίκτυο στο Internet και πρόγραμμα για τη συγκέντρωση χρημάτων για υποτροφίες και αναζήτηση ευκαιριών.»

► Οικονομική Επιτροπή: Η Επιτροπή δημιουργήθηκε με σκοπό να διασφαλίσει την οικονομική βιωσιμότητα και να εξετάζει τα σχετικά αιτήματα για τις προσπάθειες που αναλαμβάνει το Δίκτυο Νεολαίας Σ.Α.Ε. στις Η.Π.Α. Η Επιτροπή σε συνεργασία με το περιφερειακό Συμβούλιο του Σ.Α.Ε. θα επιβλέπει, θα αναλαμβάνει πρωτοβουλίες και θα διαχειρίζεται τις προσπάθειες για τη συγκέντρωση οικονομικών πόρων. Επίσης, θα θέσει τους όρους και θα αξιολογεί τα σχετικά αιτήματα είτε από μεμονωμένους ενδιαφερόμενους ή από τις επιτροπές της Νεολαίας. Επικεφαλής της Επιτροπής ανέλαβε ο Κυριάκος Αναστασόπουλος από το Σικάγο.

Τις εργασίες της Συνέλευσης χαιρέτισαν ο γενικός πρόξενος της Ελλάδας στο Σικάγο, Αναστάσιος Πέτροβας, ο Συντονιστής Εκπαίδευσης στο Σικάγο, Νίκος Νικολιδάκης και ο πατέρας Μαρκ Λεοντής, εκ μέρους της Αρχιεπισκοπής. Στη συνέλευση συμμετείχε το μέλος του περιφερειακού Συμβουλίου του ΣΑΕ ΗΠΑ Μιχάλης Γαλανάκης υπεύθυνος της Επιτροπής Νεολαίας και ο Συντονιστής της Νεολαίας SAE Canada Τόμ Μαστοράκος. Τις εργασίες της συνέλευσης παρακολούθησαν και τα μέλη του περιφερειακού Συμβουλίου Πήτερ Καραβίτης και πατέρας Νικόλαος Κυρίτσης.

«Η ενεργή συμμετοχή των νέων και ο ενθουσιασμός τους μας δημιουργεί προσδοκίες για ένα αποτελεσματικό και παραγωγικό Δίκτυο Νεολαίας στις Η.Π.Α.», επισημαίνει ο κ. Σπυρόπουλος. «Πραγματικά εκφράζω τον θαυμασμό μου για τον τρόπο που εργάσθηκαν πριν και κατά τις εργασίες της συνέλευσης. Οι νέοι μας έδειξαν τον δρόμο για την ενίσχυση και διασφάλιση του Ελληνισμού στο μέλλον»

 
Share |

ΣΑΕ ΗΠΑ