Ιστό ΣΑΕ
ΣΑΕ Ειδήσεις Ομογένεια / Ελλάδα Χριστόδουλος Γαλάνος: Η οικ...

Ομογένεια / Ελλάδα

Send | Print | RSS Ομογένεια / Ελλάδα '
Χριστόδουλος Γαλάνος: Η οικουμενικότητα της ευεργεσίας
Θεσσαλονίκη22.12.2008

Ο Χριστόδουλος Γαλάνος (1880-1957), γνωστός στην Ανατολική Αφρική ως Γαλανός, αποτελεί πρότυπο έκφρασης της ευεργεσίας σε οικουμενικό επίπεδο. Υπηρέτησε την ευποιία σε ένα μωσαϊκό διαφορετικών εθνοτήτων Αφρικανών, Ασιατών, Ελλήνων και άλλων Ευρωπαίων στην Ανατολική Αφρική και στην πατρίδα του συμβάλλοντας κατά αυτόν τον τρόπο στην οικουμενική αδελφοσύνη. Η προσωπικότητα του αποτελεί παγκόσμια ιστορική μορφή, που καθιστά τον Ευεργετισμό Οικουμενικό.

Το βιβλίο της Ελένης Γκίνου με τίτλο «Χριστόδουλος Γαλάνος, Η οικουμενικότητα της ευεργεσίας», οδηγεί τον αναγνώστη σε ένα διαχρονικό ταξίδι με πυξίδα τη ζωή και το έργο του Ευεργέτη Χριστόδουλου Γαλάνου (1880-1957) σε διαφορετικές ηπείρους και χώρες, όπως Ευρώπη (Αγγλία, Ελλάδα), Ανατολική Αφρική (Τανγκανίκα, Κένυα).

Συγκεκριμένα, στην Αφρική τον μεταφέρει από την εξερεύνηση μέχρι την κατάκτηση και την αποικιοποίησή της, αναδεικνύοντας το ρόλο των Ελλήνων εξερευνητών Π. Ποταγού και Α. Καλαϊτζάκη.

Τον υποδεικνύει ζητήματα της ελληνικής μετανάστευσης, το ρόλο του Ελληνισμού στην ανοικοδόμηση και την ανάπτυξη της Ανατολικής Αφρικής στα τέλη του 19ου και τις αρχές του 20ου αιώνα, σε διαπλοκή με την ιστορία της Ελλάδας και της ανθρωπότητας (Τουρκοκρατία, Μακεδονικός Αγώνας, Α΄ Παγκόσμιος Πόλεμος). Τέλος, αναλύει την ευεργεσία μέσα από τις δωρεές και τα κληροδοτήματα και πως αυτά αντιμετωπίζονται και υλοποιούνται από το Ελληνικό κράτος και ιδιαίτερα σε σχέση με την εφαρμογή τους σε άλλες θεωρούμενες τριτοκοσμικές χώρες.

Το βιβλίο διατίθεται από τα βιβλιοπωλεία ΙΑΝΟΣ και τα έσοδα από τις πωλήσεις του θα δοθούν για τη δημιουργία αρχειοθήκης πολιτισμικού υλικού στο Μουσείο Χριστόδουλου Γαλάνου, στη γενέτειρά του Βλάστη, Δυτικής Μακεδονίας.

Η Ελένη Γκίνου έχει ταξιδέψει ιδιωτικά σε εβδομήντα χώρες στην Ασία, την Αμερική, την Αφρική και την Ευρώπη. Σπούδασε στο τμήμα Γαλλικής Γλώσσας και Φιλολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και στη συνέχεια μετεκπαιδεύτηκε και έλαβε διδακτορικό δίπλωμα στις Επιστήμες της Γλώσσας στο Πανεπιστήμιο της Grenoble (Γαλλία). Σήμερα διδάσκει γαλλική γλώσσα και διαπολιτισμική εκπαίδευση στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο. Έχει συγγράψει βιβλία και έχει δημοσιεύσει πολλά άρθρα σε επιστημονικά και μη περιοδικά. Διετέλεσε εξωτερικός εμπειρογνώμων στο Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας, εκπροσωπώντας την Ελλάδα στον ΟΟΣΑ στο Παρίσι σε θέματα εξωτερικής αναπτυξιακής πολιτικής. Είναι συνεργάτης της UNESCO στο Παρίσι, στον εκπαιδευτικό τομέα. Είναι επίσης φωτογράφος. Έχει κάνει πολλές εκθέσεις στην Ελλάδα, τη Γαλλία και την Κίνα.

Όσοι ενδιαφέρονται να επικοινωνήσουν με την κα Γκίνου, η ηλεκτρονική της διεύθυνση είναι: ginou@the.forthnet.gr.

 
Share |

Ομογένεια / Ελλάδα