Ιστό ΣΑΕ
ΣΑΕ Ειδήσεις Ομογένεια / Ελλάδα Εκδήλωση αποχαιρετισμού στα...

Ομογένεια / Ελλάδα

Send | Print | RSS Ομογένεια / Ελλάδα '
Εκδήλωση αποχαιρετισμού στα 100 παιδιά, απογόνους ομογενών, που φιλοξενήθηκαν στην Ελλάδα
Αθήνα02.02.2009

«Χαίρομαι κάθε φορά που έχουμε παιδιά ομογενών μας, ελληνόπουλα από το εξωτερικό, διότι πραγματικά φεύγοντας κουβαλούν στις βαλίτσες τους ένα κομμάτι από Ελλάδα», δήλωσε ο υφυπουργός Εξωτερικών, υπεύθυνος για θέματα Απόδημου Ελληνισμού, Θεόδωρος Κασσίμης, στην αποχαιρετιστήρια εκδήλωση για τα 100 παιδιά ομογενών, που ταξίδεψαν από χώρες της Λατινικής Αμερικής και φιλοξενήθηκαν στην Ελλάδα, στα πλαίσια του «Προγράμματος Ελληνικής Γλώσσας και Πολιτισμού» της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού (ΓΓΑΕ).

Ο κ. Κασσίμης αναφέρθηκε στο περιεχόμενο του δεύτερου, για φέτος, προγράμματος φιλοξενίας ομογενών, στα πλαίσια του οποίου, για το χρονικό διάστημα 11 με 31 Ιανουαρίου, φιλοξενήθηκαν στην Ελλάδα παιδιά από μακρινές χώρες, όπως η Αυστραλία, η Νέα Ζηλανδία, η Αργεντινή, η Βραζιλία, η Κόστα Ρίκα, το Μεξικό, Ουρουγουάη, Περού και η Χιλή, και έχει ως στόχο, μεταξύ άλλων, τη βελτίωση του γνωστικού τους επιπέδου στην ελληνική γλώσσα, την ενδυνάμωση της ελληνικής πολιτιστικής τους ταυτότητας και την ανάπτυξη δεσμών φιλίας μεταξύ νέων ελληνικής καταγωγής.

«Τα παιδιά είχαν την ευκαιρία να μυηθούν σε ελληνικούς χορούς, “τους οποίους έμαθαν εδώ, σε αυτό το μικρό χρονικό διάστημα”, να έρθουν σε επαφή με την ελληνική γλώσσα, να κάνουν εκδρομές, να επισκεφτούν νησιά και αρχαιολογικούς χώρους», είπε ο κ. Κασσίμης και πρόσθεσε ότι «έχουν ζήσει την καθημερινή ζωή στη σημερινή Ελλάδα και γυρνούν στην ιδιαίτερη πατρίδα τους με τις αποσκευές τους φορτωμένες».

Λίγο πριν την καθιερωμένη κοπή της πίτας, ο κ. Κασσίμης εξέφρασε τη χαρά του για το γεγονός ότι τα παιδιά ντύθηκαν με παραδοσιακές στολές από διάφορες περιοχές της Ελλάδας, ευχήθηκε να συνεχίσουν να μαθαίνουν ελληνικά και ζήτησε να μεταφέρουν στους γονείς τους ένα «πολύ μεγάλο ευχαριστώ», που κρατούν τα παιδιά τους «κοντά στην πατρίδα».

Ο υφυπουργός έκοψε την πίτα και στον τυχερό, που βρήκε το φλουρί, δώρησε αντίγραφο αρχαίου ελληνικού κύλικα από το Μουσείο Μπενάκη.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

 
Share |

Ομογένεια / Ελλάδα