Ιστό ΣΑΕ
ΣΑΕ Ειδήσεις ΣΑΕ Ειδήσεις ΣΑΕ ΗΠΑ Συμπόσιο για τα Εθνικά Θέμ...

ΣΑΕ ΗΠΑ

Send | Print | RSS ΣΑΕ ΗΠΑ '
Ουάσινγτον17.11.2009

Με επιτυχία διεξήχθη το Συμπόσιο για τα Εθνικά Θέματα της Ελλάδας που διοργάνωσε η Πολιτιστική Επιτροπή του Δικτύου της Νεολαίας του ΣΑΕ Περιφέρειας ΗΠΑ στο Πανεπιστήμιο Georgetown στην Washington, το περασμένο Σαββατοκύριακο.

Τα θέματα που κυριάρχησαν στο Συμπόσιο ήταν το Μακεδονικό, το Κυπριακό, η Ποντιακή Γενοκτονία, το Βορειο-Ηπειρωτικό και το Πατριαρχείο. Εισηγητές ήταν ο γιατρός Χρήστος Καράτζιος (McGill University Health Centre), η ποντιακής καταγωγής αμερικανίδα συγγραφέας Τία Χάλο, ο αναπληρωτής αρχηγός της διπλωματικής αποστολής της Πρεσβείας της Ελλάδας στην Washington Ιωάννης Βράιλας, ο αναπληρωτής αρχηγός της διπλωματικής αποστολής της Πρεσβείας της Κύπρου στην Washington Σόλων Σάββας, η Βορειο-Ηπειρωτικής καταγωγής Αμερικανίδα Αναστασία Κουμπής-Φαλάνγκας, ο δήμαρχος Χειμάρας, Βασίλης Μπολάνος και ο Μάικ Μανάτος, στέλεχος της εταιρείας δημοσίων σχέσεων Μανάτος-Μανάτος.

Οι διακεκριμένοι ομιλητές με τις εισηγήσεις τους κέντρισαν το ενδιαφέρον των νέων και στον διάλογο που ακολούθησε εξεδήλωσαν την πρόθεση τους να ενημερωθούν περαιτέρω σε ζητήματα νεώτερης ελληνικής ιστορίας. «Ηταν ένα εξαιρετικό εγχείρημα, το οποίο πρέπει να επαναληφθεί και σε άλλα αμερικανικά πανεπιστήμια», δήλωσε ο Συντονιστής ΣΑΕ Περιφέρειας ΗΠΑ κ. Θ. Σπυρόπουλος. «Οι νέοι και νέοι μας αποφάσισαν την επόμενη φορά να ανοίξουν το συμπόσιο στην ευρύτερη αμερικανική κοινωνία και θα τους στηρίξουμε σε κάθε προσπάθειά τους».

Τις εργασίες του συμποσίου άνοιξε ο κ. Σπυρόπουλος τονίζοντας τη σημασία της ενημέρωσης των νεοτέρων γενεών σε θέματα ελληνικού ενδιαφέροντος και υπογράμμισε την ανάγκη κοινής στάσης και στρατηγικής της ομογένειας στην προώθηση τους. Ο Πρόεδρος του Δικτύου Μωρίς Γκριτζάλης έκανε μία σύντομη αναδρομή στην πρόσφατη ιστορία της Ελλάδας, ενώ το συμπόσιο έκλεισε ο πρόεδρος της Πολιτιστικής Επιτροπής και Επιτροπής Εθνικών Θεμάτων του Δικτύου Δημήτρης Βαρσανίδης.

Την πρωτοβουλία της νεολαίας ΣΑΕ ΗΠΑ εξήρε ο γιατρός Χρήστος Καράτζιος ο οποίος στην εισήγησή του ανέλυσε την προπαγάνδα των Σκοπίων και της Διασποράς της. Ο κ. Καράτζιος ενθάρρυνε τους νέους να μάθουν την πρόσφατη ιστορία της Μακεδονίας καθώς όπως είπε παγκοσμίως κανένας σοβαρός ακαδημαϊκός δεν αμφισβητεί την ελληνικότητά των αρχαίων Μακεδόνων: «Πρέπει να αντιληφθούμε τον θρίαμβο του γηγενούς Ελληνισμού στην Μακεδονία και τη σημασία της Μακεδονίας για ολόκληρη την ελληνική ιστορία και πολιτισμό», είπε.

«Πρέπει να κατανοήσουμε τον ‘μακεδονισμό’ και να ανταποκρινόμαστε στις πολιτικές και προπαγανδιστικές προκλήσεις με πολιτισμένο και αποτελεσματικό τρόπο. Η γνώση και η ιστορία είναι η δύναμη που διαθέτει ο Έλληνας».

Ο Εκτελεστικός διευθυντής του American Hellenic Institute Νίκος Λαρυγγάκης διοργάνωσε στα γραφεία της Οργάνωσης δεξίωση υποδοχής για τα μέλη της Νεολαίας και τους μίλησε για το lobbying στην Αμερικανική πρωτεύουσα.

Στο Συμπόσιο παραβρέθηκαν πρόεδροι ομογενειακών οργανώσεων, καθηγητές και προσωπικότητες της Ελληνοαμερικανικής κοινότητας.

 
Share |

ΣΑΕ ΗΠΑ