Ιστό ΣΑΕ
ΣΑΕ Ειδήσεις Ανακοινώσεις Ιερά Μητρόπολη Γερμανίας

Ανακοινώσεις

Send | Print | RSS Ανακοινώσεις '
09.03.2010

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Η Ιερά Μητρόπολη Γερμανίας – Αρχιερατική Επιτροπεία Βαυαρίας – το Γενικό Προξενείο Μονάχου και η Λέσχη Ελλήνων Επιστημόνων Μονάχου διοργάνωσαν κοινή εκδήλωση για τον Κωσταντίνο Καραθεοδωρή, με αφορμή τα 60 χρόνια από το θάνατό του.

Η εκδήλωση έλαβε χώρα στις 4 Μαρτίου 2010 στις 6 μ.μ. στον Ιερό Ναό των Αγίων Πάντων Μονάχου και στο Πνευματικό Κέντρο της Ιεράς Μητροπόλεως Γερμανίας στο Μόναχο.

Μετά την τέλεση μνημοσύνου στον Ιερό Ναό ακολούθησε ειδική εκδήλωση στο Πνευματικό Κέντρο.

Προβλήθηκε ταινία της ΕΤ3, που είναι αφιερωμένη στον Κωσταντίνο Καραθεοδωρή και στη συνέχεια έκαναν σύντομο χαιρετισμό ο Αρχιερατικός Επίτροπος Βαυαρίας, Πρωτοπρεσβύτερος Απόστολος Μαλαμούσης και ο Γενικός Πρόξενος Μονάχου κ. Ανδρέας Ψυχάρης. ο. π. Απόστολος μετέφερε επίσης τους χαιρετισμούς του προέδρου του Συνδέσμου Φίλων Κ. Καραθεοδωρή και Διευθυντή του Μουσείου Καραθεοδωρή στη Κομοτηνή κ. Αθανασίου Λιπορδέζη και ανέγνωσε και μια ευχαριστήριο επιστολή της κ. Δέσποινας Βλαχοστεργίου-Βασβατέκη, η οποία και διέθεσε την ταινία της ΕΤ3.

Ακολούθως υπήρξε συζήτηση για τη ζωή και το έργο του μεγάλου αυτού έλληνα μαθηματικού, όλων των εποχών.

Στη συζήτηση έλαβαν μέρος ο καθηγητής της Μαθηματικής Σχολής του Πανεπιστημίου Μονάχου κ. Δρ. Rudolf Fritsch και ο ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Μονάχου κ. Dr. Roland Bulirsch. Ο κ. Bulirsch είναι μέλος της Βαυαρικής Aκαδημίας Επιστημών και επίτιμος καθηγητής του Εθνικού Μετσοβίου Πολυτεχνείου. Τη συζήτηση συντόνισε ο πρόεδρος της Λέσχης Ελλήνων Επιστημόνων Μονάχου, μηχανολόγος-μηχανικός, κ. Κωσταντίνος Μουτάφης.

Στην εκδήλωση παρέστησαν πρόεδροι και μέλη Συλλόγων και Οργανισμών της ελληνικής Παροικίας Μονάχου και πολλοί εκπαιδευτικοί.Μεταξύ αυτών ο κ. Ανάργυρος Αναπλιώτης, εκ μέρους της Ορθόδοξης Θεολογικής Σχολής Μονάχου, ο Πρόεδρος της Ελληνικής Ακαδημίας Μονάχου, καθηγητής Πανεπιστημίου κ. Βασίλειος Φθενάκης, ο αντιπρόεδρος της Ακαδημίας κ. Σταύρος Κωσταντινίδης, οι πρόεδροι του Συλλόγων Θρακών κ. Χρήστος Γκουλιαμάνης, του Συλλόγου Μακεδόνων κ. Θωμάς Διαμαντόπουλος, του Συλλόγου Κρητών,κ. Μανώλης Κουγιουμουτζής, του Συλλόγου Αιγαίου κ. Διονυσία Χατζηνώτα, του Συλλόγου Επτανησίων κ. Δημήτριος Δρογγίτης, ο κ. Μιχάλης Αμανατίδης του Μουσικού Συλλόγου Φιλαρμονία, η κ. Αναστασία Ντικ, εκ μέρους του Συλλόγου Ποντίων, ο κ. Γρηγόριος Γιάκης εκ μέρους της Ελληνικής Κοινότητας Μονάχου, η κ. Ελένη Βούλγαρη, εκ μέρους των Τμημάτων Μητρικής Γλώσσης και η κ. Εύα Γρίβα, καθηγήτρια στο Β΄Λύκειο Μονάχου. Η κ. Γρίβα γνωστοποίησε ότι ο Σύλλογος του σχολείου της προέβη σε ενέργειες για την ονομασία του Β΄Λυκείου Μονάχου σε “Λύκειο Κωσταντίνος Καραθεοδωρή”.

Μετά το πέρας της εκδήλωσης για τον Καραθεοδωρή έγινε μνεία και του καθηγητή πανεπιστημίου Μονάχου Χρήστου-Δημητρίου Γώγου, ο οποίος διέπρεψε στη Νομική Σχολή του Μονάχου και απέθανε και ετάφη στο Μόναχο το 1950. Με ιδιαίτερη συγκίνηση αναφέρθηκε στη ζωή και στο έργο του μακαριστού Γώγου, η κόρη του Βασιλική Γώγου.

Με ευχές

Ο Αρχιερατικός Επίτροπος Βαυαρίας

π. Απόστολος Μαλαμούσης
Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου

 
Share |

Ανακοινώσεις