Ιστό ΣΑΕ
ΣΑΕ Ειδήσεις ΣΑΕ Ειδήσεις ΣΑΕ Ωκεανίας Εκστρατεία του ΣΑΕ Ωκεανίας...

ΣΑΕ Ωκεανίας

Send | Print | RSS ΣΑΕ Ωκεανίας '
Εκστρατεία του ΣΑΕ Ωκεανίας & Άπω Ανατολής για την ελληνική γλώσσα
Σίδνεϊ19.03.2010

Το ΣΑΕ Ωκεανίας & Άπω Ανατολής ανέλαβε το συντονισμό μιας παναυστραλιανής εκστρατείας με σκοπό να ενημερώσει και να ευαισθητοποιήσει όλους τους Ελληνο- Αυστραλιανούς οργανισμούς και σωματεία και όσους άλλους ενδιαφέρονται για την Ελληνική Γλώσσα για ένα κρίσιμο θέμα μείζονος σημασίας για την ομογένεια.

Η Ομοσπονδιακή κυβέρνηση εγκαινίασε μια περίοδο διαβουλεύσεων σχετικά με το ενοποιημένο πρόγραμμα σπουδών (National Schools Curriculum). Μέχρι τώρα, όπως γνωρίζετε, κάθε πολιτεία είχε τον δικό της πρόγραμμα σπουδών. Μετά την περίοδο αυτή – κατά την οποία όλοι οι ενδιαφερόμενοι φορείς και πολίτες, καλούνται να καταθέσουν τις προτάσεις τους -, όλες οι πολιτείες θα αποκτήσουν ενιαίο σύστημα εκπαιδευτικού προγράμματος και επομένως εξετάσεων για εισδοχή στα πανεπιστήμια.

Μέρος του ενιαίου προγράμματος θα είναι και η διδασκαλία γλωσσών – εκτός της Αγγλικής. Μέχρι τώρα οκτώ γλώσσες φαίνεται ότι περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα, μεταξύ των οποίων: Ισπανικά, Γαλλικά, Ιταλικά, Γερμανικά, Ιαπωνικά, Κινέζικα, Ινδονησιακά και μένει να δούμε ποια θα είναι η 8η γλώσσα. Φαίνεται ότι στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων βρίσκονται: Ελληνικά, Αραβικά, Κορεατικά και Βιετναμέζικα. Επομένως η Ελληνική κινδυνεύει να αποκλειστεί.

Είναι κρίσιμο θέμα υψίστης σημασίας να συμπεριληφθεί η γλώσσα μας στις οκτώ επίσημες γλώσσες που θα συμπεριλαμβάνονται στο ενιαίο πρόγραμμα σπουδών.

• Τα ελληνικά είναι η γλώσσα μιας από τις πλέον δραστήριες κοινωνικές υποδομές της πολυεθνικής Αυστραλίας.

• Είναι η γλώσσα που διδάσκεται σε χιλιάδες παιδιά αυτής της χώρας, σε όλα τα εκπαιδευτικά επίπεδα.

• Είναι η ζωντανή γλώσσα όλων των κοινωνικών θεσμών και κρατικών/ιδιωτικών υπηρεσιών της Αυστραλίας.

• Είναι η γλώσσα που προάγει την κοινωνική συνοχή και ασφάλεια της Αυστραλίας.

• Είναι η καθημερινή γλώσσα εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων με τον δικό τους ημερήσιο τύπο, ραδιοφωνικά προγράμματα και τηλεοπτικούς σταθμούς.

• Είναι γλώσσα οικονομικού ενδιαφέροντος λόγω των μεγάλων οικονομικών ανταλλαγών με την Ελλάδα και ιδιαίτερα μέσω της ελληνικής ναυτιλίας.

• Είναι η γλώσσα που έχει συμβάλλει καίρια στην διαμόρφωση της μεταπολεμικής Αυστραλιανής κουλτούρας και πολιτισμού.

• Είναι μια γλώσσα ζωντανή με άμεση επικοινωνιακή εκφραστικότητα και χρηστικότητα.

• Είναι η γλώσσα των θεμελιωδών αξιών του Ευρωπαϊκού πολιτισμού.

Ζητούμε λοιπόν την υποστήριξη κάθε οργανισμού και σωματείου για ένα τόσο σοβαρό θέμα.

Παρακαλούμε απευθυνθείτε στους κατά τόπους βουλευτές όλων των παρατάξεων για να εξασφαλιστεί η υποστήριξή τους σε ένα ζήτημα που αφορά το μέλλον αυτής της χώρας.

Το ΣΑΕ Ωκεανίας προωθεί και στηρίζει μια συντονισμένη συστηματική εκστρατεία ενημέρωσης προς όλες τις κατευθύνσεις και ζητά την αμέριστη υποστήριξή σας.

Πηγή: Γραφείο Τύπου ΣΑΕ Ωκεανίας & Άπω Ανατολής

 
Share |

ΣΑΕ Ωκεανίας