Ιστό ΣΑΕ
ΣΑΕ Ειδήσεις Ομογένεια / Ελλάδα Έτος Ελύτη το 2011

Ομογένεια / Ελλάδα

Send | Print | RSS Ομογένεια / Ελλάδα '
Έτος Ελύτη το 2011
Αθήνα14.12.2010

Αφιερωμένο στον νομπελίστα ποιητή Οδυσσέα Ελύτη θα είναι το 2011, όπως ανακοινώθηκε σήμερα από το προεδρείο του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου (ΕΚΕΒΙ) και τον υπουργό Πολιτισμού και Τουρισμού, Π. Γερουλάνο, καθώς κλείνουν φέτος 100 χρόνια από τη γέννησή του.

‘‘Είναι το λιγότερο που μπορεί να κάνει η Ελλάδα για έναν δημιουργό, που την ταξίδεψε σε κάθε γωνιά της γης’‘, τόνισε ο υπουργός μιλώντας σήμερα στην συνέντευξη Τύπου του ΕΚΕΒΙ. Επιπλέον, ο κ. Γερουλάνος αναφέρθηκε στην πρωτοβουλία του Πρόεδρου της Δημοκρατίας να θέσει υπό την αιγίδα του Διαγωνισμό ανάγνωσης για μαθητές.

Πολλές και σημαντικές ειδήσεις περίμεναν σήμερα τους δημοσιογράφους στη συνάντηση του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου και του υπουργού Πολιτισμού, όπου ανακοινώθηκε η νέα στρατηγική του ΕΚΕΒΙ για το βιβλίο και τη φιλαναγνωσία, με έμφαση στα παιδιά και τους εφήβους.

‘‘Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι τα παιδιά μας ήδη διαβάζουν με διαφορετικό τρόπο απ΄ό,τι εμείς. Το τοπίο αλλάζει ραγδαία και ο ελληνικός εκδοτικός κόσμος δεν πρέπει να μείνει πίσω”, τόνισε ο κ. Γερουλάνος, προκειμένου να δώσει το στίγμα της νέας στρατηγικής για το βιβλίο, που επιχειρεί το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου.

Σε ό,τι αφορά τα οικονομικά, η ηγεσία του ΥΠΠΟΤ έχει ήδη ενεργοποιήσει όλους τους διαθέσιμους πόρους. Η συλλογική επένδυση για το βιβλίο θα ξεπεράσει φέτος τα συνολικά 2,5 εκατ. ευρω ‘‘και παρά την κρίση, θα επενδύσουμε αντίστοιχα χρήματα με τον μέσο όρο της τελευταίας πενταετίας”, επισήμανε ο κ. Γερουλάνος.

‘‘Ο χώρος του βιβλίου δεν προσφέρεται για κινήσεις εντυπωσιασμού’‘, είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός.

‘‘Ο 21ος αιώνας με τις νέες τεχνολογίες και την επανάσταση της ψηφιοποίησης αλλάζει και μαζί του τα δεδομένα στον παραδοσιακό χώρο της ανάγνωσης’‘, τόνισαν από την πλευρά τους, τόσο ο πρόεδρος του ΕΚΕΒΙ, Τάκης Θεοδωρόπουλος, όσο και η διευθύντρια του Κέντρου, Κατρίν Βελλισάρη, και πρόσθεσαν: “το ΕΚΕΒΙ θέτει, ως προτεραιότητα, τη διάδοση του Ελληνικού βιβλίου, κυρίως στις νεώτερες γενιές που έχουν την τάση να αντιμετωπίζουν την ελληνική γλώσσα, ως εργαλείο υποτυπώδους έκφρασης και τρέχουσας συνεννόησης”.

Ανάμεσα στα σημαντικά βήματα, που επιχειρεί το ΕΚΕΒΙ, περιλαμβάνεται η στενή συνεργασία του με το Υπουργείο Παιδείας και δια βίου Μάθησης, η ενθάρρυνση της παραγωγής φιλολογικών τηλεοπτικών εκπομπών για παιδιά (από την ΕΡΤ), η επέκταση των Λεσχών Ανάγνωσης στις Σχολικές Βιβλιοθήκες και η ίδρυση ειδικού και μόνιμου χώρου για το παιδικό και εφηβικό βιβλίο.

Φέτος, για πρώτη φορά, το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου θα διενεργήσει έρευνα για την αναγνωστική συμπεριφορά των εφήβων και μέσα στο 2011 θα ανακοινωθούν τα αποτελέσματά της.

Επίσης, για το 2011 ανακοινώθηκαν καινοτομίες, όπως:

- δημιουργία του Παρατηρητηρίου του Ψηφιακού Βιβλίου

- οργάνωση ειδικών ημερίδων και σεμιναρίων επιμόρφωσης για τους επαγγελματίες

- σχεδιασμό ειδικού προγράμματος ΕΣΠΑ για την προσαρμογή των επαγγελματικών στην ψηφιακή εποχή

- λειτουργία “‘εξ΄αποστάσεως εκμάθησης’‘.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

 
Share |

Ομογένεια / Ελλάδα