Ιστό ΣΑΕ
ΣΑΕ Ειδήσεις ΣΑΕ Ειδήσεις ΣΑΕ Καναδά Ο Συντονιστής του ΣΑΕ Καναδ...

ΣΑΕ Καναδά

Send | Print | RSS ΣΑΕ Καναδά '
Ο Συντονιστής του ΣΑΕ Καναδά Κώστας Μενεγάκης Εκλέχτηκε Βουλευτής
Μόντρεαλ03.05.2011

Οι Καναδοί έδωσαν με την ψήφο τους σήμερα στον συντηρητικό πρωθυπουργό Στίβεν Χάρπερ την πρώτη κυβέρνηση πλειοψηφίας σε μια ιστορική εκλογική κούρσα, όπου ανατράπηκαν οι κομματικοί συσχετισμοί και αναγορεύθηκε σε αξιωματική αντιπολίτευση το Νεοδημοκρατικό Κόμμα του Τζάκ Λέιτον.

Το Φιλελεύθερο Κόμμα βυθίστηκε, περνώντας στην τρίτη θέση, ενώ το αυτονομιστικό Μπλόκ Κεμπεκουά έχασε τη συντριπτική του δύναμη στο Κεμπέκ.

Σε ένα απρόσμενο αποτέλεσμα, ο ηγέτης του Νεοδημοκρατικού κόμματος Τζάκ Λέιτον έγραψε ιστορία, καθώς είναι ο πρώτος αρχηγός του Νεοδημοκρατικού Κόμματος που θα καθήσει στα έδρανα της αξιωματικής αντιπολίτευσης του Καναδά.

Ενώ το Συντηρητικό κόμμα πανηγυρίζει για τη νίκη του και το Νεοδημοκρατικό για τη θεαματική άνοδό του, το Φιλελεύθερο Κόμμα και το Μπλοκ Κεμπεκουά προσπαθούν να διαχειριστούν την ήττα τους.

Η άνοδος του Νεοδημοκρατικού κόμματος οφείλεται εν πολλοίς στη σαρωτική πορεία του στο Κεμπέκ, όπου το αυτονομιστικό Μπλόκ Κεμπεκουά συρρικνώθηκε σε τέσσερις έδρες, ενώ ο αρχηγός του Ζίλ Ντισέπ έχασε την εκλογή στην έδρα του.

Την ίδια ώρα οι Φιλελεύθεροι είδαν να χάνεται η υποστήριξή τους σε όλη την επικράτεια με τους Συντηρητικούς να αλώνουν το προπύργιό τους το Τορόντο.

Στις 11.30 τη νύχτα οι Συντηρητικοί κέρδιζαν 168 έδρες (είχαν 143), το Νεοδημοκρατικό κόμμα 102 έδρες (είχε 47), οι Φιλελεύθεροι 33 έδρες (είχαν 77) και το Μπλόκ Κεμπεκουά 4 έδρες (είχε 36).

Σε μια ιστορική ανατροπή επίσης στην περιοχή του Οντάριο, ο Τζίμ Καρύγιαννης κράτησε την έδρα του Φιλελεύθερου Κόμματος στην περιοχή Scarborough-Agincourt του Οντάριο, ενώ ο Τζόν Κάνης την έχασε στην περιοχή Scarborough Centre. Ο Κώστας Μενεγάκης, πρόεδρος του ΣΑΕ Καναδά κέρδισε γιά πρώτη φορά την έδρα για τους Συντηρητικούς στην περιοχή Richmond Hill του Οντάριο. Ο κυπριακής καταγωγής Τόνυ Κλέμεντ, υπουργός της κυβέρνησης του Συντηρητικού Κόμματος, επανεκλέχθηκε θριαμβευτικά στο Parry Sound-Muskoka. Η ελληνικής καταγωγής Νίκη Αστον εξάλλου επανεκλέχθηκε στη Μανιτόμπα με το Νεοδημοκρατικό Κόμμα.

Κωνσταντίνος Μενεγάκης

Ο Κώστας Μενεγάκης γεννήθηκε στο Μόντρεαλ, είναι παντρεμένος και έχει δύο παιδιά. Είναι απόφοιτος της Εμπορικής Σχολής του Πανεπιστημίου Concordia και ομιλεί τρεις γλώσσες (Αγγλικά, Γαλλικά και Ελληνικά).

Το 1988 ο κ. Μενεγάκης ίδρυσε την Tilwood Group Inc, μια εταιρεία Υπηρεσιών Μάρκετινγκ που διατηρεί γραφεία στο Richmond Hill και το Brampton και απασχολεί 200 εργαζομένους.

Τα τελευταία 20 χρόνια ο κ. Μενεγάκης έχει εργαστεί εθελοντικά με διάφορες ιδιότητες σε πολλές μη κερδοσκοπικές οργανώσεις.

Κάποιες από αυτές είναι οι ακόλουθες:

Από το 1991 έως το 1994 εξελέγη μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ελληνικής Ορθόδοξης Κοινότητας του Markham, όπου εξετέλεσε χρέη Ταμία της Κοινότητας.

Η επίσημη ανάμιξή του με την Ελληνική Κοινότητα του Τορόντο άρχισε το 1995 με την εκλογή του στο Διοικητικό Συμβούλιο. Η Ελληνική Κοινότητα του Τορόντο είναι η μεγαλύτερη Ελληνική Κοινότητα του Καναδά. Από το 1996 έως το 1997 εξελέγη Πρόεδρος του Τμήματος Οικονομικής Εξόρμησης. Το 1998 και το 1999 επανεξελέγη στην Ελληνική Κοινότητα και διετέλεσε Πρόεδρος του Τμήματος Παιδείας.

Τον Νοέμβριο 1999 ο Κώστας Μενεγάκης εξελέγη Πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας του Τορόντο για τα έτη 2000 και 2001. Ο κ. Μενεγάκης επανεξελέγη στο αξίωμα του προέδρου τον Νοέμβριο του 2001, τον Νοέμβριο του 2003 και τον Νοέμβριο του 2006, για να υπηρετήσει έτσι στη θέση του Προέδρου από το 2002 έως το 2009.

Υπό την ηγεσία του η Ελληνική Κοινότητα εγκαινίασε πολλά προγράμματα τα οποία προσφέρουν μια πληθώρα υπηρεσιών σε πάνω από 120.000 Καναδούς Ελληνικής καταγωγής στην Ευρύτερη Περιοχή του Τορόντο. Ο κ. Μενεγάκης υπήρξε η αιχμή του δόρατος στην προσπάθεια της Κοινότητας να ξαναχτιστεί ο Καθεδρικός Ναός του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, ο οποίος είχε καταστραφεί από πυρκαγιά τον Απρίλιο του 2000 και επαναλειτούργησε τον Ιούνιο του 2003. Το 2003 επέβλεψε επίσης την ανοικοδόμηση του Ναού της Αγίας Ειρήνης Χρυσοβαλάντου που ανήκει στην Κοινότητα και βρίσκεται στην Ελληνική Συνοικία του Τορόντο.

Με πρωτοβουλία του κ. Μενεγάκη η Ελληνική Κοινότητα προέβη στην αγορά μιας έκτασης τεσσάρων εκταρίων στο Τορόντο, όπου έχει ήδη αρχίσει η κατασκευή εγκαταστάσεων συνολικής έκτασης 80.000 τετραγωνικών ποδιών που θα στεγάσουν το Νέο Ελληνικό Πολιτιστικό Κέντρο του Τορόντο.

Ο κ. Μενεγάκης μεσολάβησε για την εξασφάλιση επιχορηγήσεων από τις Κυβερνήσεις του Οντάριο και του Καναδά συνολικού ύψους 3 εκατομμυρίων δολαρίων καθώς και 1 εκατομμυρίου δολαρίων από το Ίδρυμα Ελληνικής Κληρονομιάς για την ενίσχυση του ανωτέρω σχεδίου.

Ο κ. Μενεγάκης έχει διατελέσει ενεργό μέλος της Ελληνοκαναδικής Ομοσπονδίας του Οντάριο και του Εθνικού Ελληνοκαναδικού Κογκρέσου από το 1995 μέχρι σήμερα.

Είναι μέλος του Κοινοτικού Γνωμοδοτικού Συμβουλίου του Αρχηγού της Αστυνομίας του Μητροπολιτικού Δήμου του Τορόντο από το 1996.

Από το 2000 μέχρι σήμερα ο κ. Μενεγάκης είναι μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ελληνικής Στέγης Ηλικιωμένων και του Ελληνικού Οίκου Ευγηρίας.

Ο κ. Μενεγάκης είναι μέλος του Μητροπολιτικού Συμβουλίου της Ελληνορθόδοξης Μητρόπολης από το 2002 μέχρι σήμερα.

Στο ιδρυτικό συνέδριο που έλαβε χώρα τον Σεπτέμβριο του 2006 ο κ. Μενεγάκης εξελέγη στη θέση του Συντονιστή Συμβουλίου Αποδήμου Ελληνισμού για τον Καναδά, με τετραετή θητεία.

Τον Μάιο του 2002 ο κ. Μενεγάκης τιμήθηκε με το Λεωνίδιο Βραβείο, το οποίο απονέμεται κάθε δύο χρόνια από την Παλλακωνική Ομοσπονδία Ηνωμένων Πολιτειών και Καναδά σε έναν Βορειοαμερικανό Ελληνικής καταγωγής για την φιλανθρωπική και εθελοντική προσφορά του.

Τον Δεκέμβριο του 2002 ο κ. Μενεγάκης τιμήθηκε με το Ιωβηλαίο Βραβείο της Αυτής Μεγαλειότητας Βασίλισσας Ελισάβετ, το οποίο απονέμεται σε Καναδούς για το κοινωφελές τους έργο και την εθελοντική τους προσφορά.

Ο κ. Μενεγάκης είναι ενεργό μέλος της Κοινότητας, ασχολείται με τη μουσική και τον αθλητισμό, παίζει γκολφ και εκτελεί χρέη Μάνατζερ της ομάδας χόκεϊ Toronto Aces στην αθλητική ένωση GTHL όπου παίζει χόκεϊ ο γιός του.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

 
Share |

ΣΑΕ Καναδά