Ιστό ΣΑΕ
ΣΑΕ Ειδήσεις ΣΑΕ Ειδήσεις ΣΑΕ Κ. Δημητρίου: «Εξηγούμε ότι...

ΣΑΕ

Send | Print | RSS ΣΑΕ '
Κ. Δημητρίου: «Εξηγούμε ότι δεν είμαστε οι τεμπέληδες της Ευρώπης…»
Αθήνα12.07.2011

Οι ομογενείς της Γερμανίας έχουν τον δυσκολότερο ρόλο

Γεννημένος στη Γερμανία από γονείς μετανάστες, από τους Φιλιάτες Θεσπρωτίας, ο 45χρονος λέκτορας στο Πανεπιστήμιο Εφαρμοσμένων Επιστημών της Κολωνίας Κώστας Δημητρίου ζει στη χώρα που κρατά ίσως μεγάλο μερίδιο από τις τύχες της Ελλάδας στα χέρια της. Εκεί όπου ζουν σήμερα περισσότεροι από 415.000 ελληνικής καταγωγής πολίτες, οι 300.000 με ελληνική υπηκοότητα.

«Δεν είναι πάντα εύκολο να βιώνει κανείς δύο πραγματικότητες σε τέτοιες δύσκολες συγκυρίες. Ωστόσο είμαστε Έλληνες της Γερμανίας και πρέπει να αξιοποιούμε τη διπλή αυτή ιδιότητά μας, προκειμένου να διαμεσολαβούμε μεταξύ των δύο χωρών. Και κυρίως να ασκούμε πιέσεις προς το Βερολίνο, ώστε να εγκαταλείψει την έως τώρα πολιτική του και να σώσει το ευρώ.

Γιατί το διακύβευμα δεν είναι η τύχη της Ελλάδας, αλλά αυτή της Ευρώπης και ίσως του παγκόσμιου χρηματοοικονομικού συστήματος…», αναφέρει, ως πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελληνικών Κοινοτήτων της Γερμανίας.

«Μπορεί να μη βιώνουμε οι ίδιοι την καθημερινότητα της κρίσης, αλλά οι δεσμοί με τον τόπο μας είναι τόσο ισχυροί που αισθανόμαστε και εμείς την οδύνη των Ελλήνων. Και εδώ γινόμαστε δέκτες του προβληματισμού και της κριτικής στα κακώς κείμενα της πατρίδας μας. Επιδιώκουμε να έχουμε λόγο προς τα έξω, απαντάμε με επιστολές μας προς τους αρθρογράφους, ώστε να αναστρέψουμε το δυσάρεστο αυτό κλίμα, πράγμα πολύ δύσκολο.

Θεωρούμε ωστόσο αυτονόητο να εξηγούμε στην τοπική κοινωνία και τα ΜΜΕ ότι οι Έλληνες δεν είναι οι τεμπέληδες και οι άφρονες της Ευρώπης. Είναι – λέμε – θύματα κακής πολιτικής διαχείρισης και σφαλμάτων που δεν διέπραξαν μόνο οι πολιτικές ελίτ της Ελλάδας, αλλά και οι ευρωπαϊκοί θεσμοί και φυσικά οι κερδοσκόποι.

Ήδη ο κ. Δημητρίου διαπιστώνει και στην πράξη την πρόθεση για νέες ελληνικές αφίξεις προς μόνιμη εγκατάσταση. «Υπάρχει αναμφίβολα ένα νέο ρεύμα προς τη Γερμανία. Καθημερινά γινόμαστε δέκτες δεκάδων τηλεφωνημάτων από ανθρώπους που θέλουν να εργαστούν εδώ. Είναι άνεργοι επιστήμονες, ελεύθεροι επαγγελματίες που αναγκάστηκαν να κλείσουν τα μαγαζιά και τα γραφεία τους, πολλοί νέοι. Για κάποιες κατηγορίες επιστημόνων που μιλούν γερμανικά, για παράδειγμα γιατρούς και μηχανικούς, τα πράγματα είναι πιο εύκολα. Σχετικά εύκολα βρίσκει κανείς δουλειά και στη γαστρονομία και το λιανικό εμπόριο. Αλλά γενικά, και εδώ, παρά το οικονομικό μπουμ, η αγορά εργασίας είναι προβληματική», εκτιμά.

Σε κάθε περίπτωση, αισιοδοξεί πως στο άμεσο μέλλον η Ανγκελα Μέρκελ θα αποδειχτεί πιο διαλλακτική. «Περιμένουμε από τη γερμανική κυβέρνηση να βοηθήσει τελικά την Ελλάδα, εργαζόμαστε προς αυτή την κατεύθυνση. Νομίζω ότι η καγκελάριος έχει διαπιστώσει πού οδήγησε η διστακτική πολιτική της και θα κάνει στο τέλος το σωστό. Θα τα καταφέρουμε!», θέλει να πιστεύει.

«Προσωπικά, σκέφτομαι πως μ’ ενοχλεί αφάνταστα η εικόνα της σύγχρονης Ελλάδας, που σαν κακομαθημένο παιδί παρακαλάει και κλαίγεται συνεχώς για δανεικά. Δυστυχώς, κατ’ εμέ η κρίση αυτή δεν είναι μόνο οικονομική, αλλά κυρίως κοινωνική», διαπιστώνει με τη σειρά του ο 40χρονος Απόστολος Καλιαμπός, από την Πιερία, στέλεχος Διεύθυνσης Στρατηγικών Προμηθειών σε εταιρεία τηλεπικοινωνιών, εντεκάμισι χρόνια τώρα εγκατεστημένος στη Γερμανία.

«Αντιμετωπίζω με θλίψη όλο αυτό το προφίλ που βγάζει τώρα προς τα έξω η πατρίδα μου. Ειδικά από τη στιγμή που η συζήτηση στην Ελλάδα περιορίζεται στο “γιατί μας χαλάσατε το όνειρο;”.

Δεν νοιαζόμαστε δηλαδή για την ουσία, το πώς ως κράτος θα δημιουργούμε πρωτογενή πλεονάσματα και θα ξεφύγουμε από τους ατέρμονους δανεισμούς, αλλά μόνο για το πώς θα λάβει η χώρα μας κάποια επιπλέον δανεικά», επισημαίνει.

Το να επαναπατριστεί, όσο κι αν το επιθυμεί συναισθηματικά, δεν το θεωρεί βλέπει υπό τις παρούσες συνθήκες. «Οι απόδημοι Έλληνες θα θέλαμε με ιδιαίτερη αγάπη να επιστρέψουμε και να προκόψουμε στην Ελλάδα. Να βοηθήσουμε ταυτόχρονα και τη χώρα μας, μέσω της τεχνογνωσίας που αποκτήσαμε, είτε επενδύοντας είτε ως εργαζόμενοι. Προϋπόθεση ωστόσο αποτελεί η παρουσία καθαρών δομών λειτουργίας, ένα πλαίσιο βασισμένο στην εφαρμογή και τήρηση των νόμων. Δεν γίνεται να αντιμετωπιστούμε ως “αγελάδα για άρμεγμα“», ξεκαθαρίζει.

Πηγή: Τα Νέα

 
Share |

ΣΑΕ