Ιστό ΣΑΕ
ΣΑΕ Ειδήσεις ΣΑΕ Ειδήσεις ΣΑΕ ΗΠΑ Μήνυμα Συντονιστή ΣΑΕ Περιφ...

ΣΑΕ ΗΠΑ

Send | Print | RSS ΣΑΕ ΗΠΑ '
Μήνυμα Συντονιστή ΣΑΕ Περιφέρειας ΗΠΑ με αφορμή τον εορτασμό των Τριών Ιεραρχών
Σικάγο30.01.2012

«Συμβόλαιο Τιμής για την Παιδεία»

Τις ημέρες αυτές η Ελληνοαμερικανική Κοινότητα τιμά με ποιοτικές εκδηλώσεις τη μνήμη των Τριών Ιεραρχών. Η συμμετοχή μας στις εκδηλώσεις αυτές δεν είναι μόνο απότιση φόρου τιμής στη μνήμη του Βασιλείου του Μέγα, Γρηγορίου του Θεολόγου και Ιωάννη του Χρυσοστόμου. Είναι ένδειξη εκτίμησης του πολύτιμου αγαθού της Ελληνικής Παιδείας που κληρονομήσαμε ως έθνος.

Η χώρα που μας φιλοξενεί και στηρίζει την πολιτισμική διαφορετικότητα μας επέτρεψε από την εποχή των πρώτων Ελλήνων μεταναστών όχι μόνο να χτίσουμε δικά μας σχολεία μας αλλά προωθεί την ελληνική παιδεία και γλώσσα μέσα από πολιτειακά προγράμματα σε σχολεία και πανεπιστήμια.

Στη σημερινή δύσκολη και διαρκώς μεταβαλλόμενη πραγματικότητα το μήνυμα των τριών Ιεραρχών είναι ιδιαίτερα επίκαιρο. Η ανθρωπότητα και ο Ελληνισμός έχουν ανάγκη τη σοφία, τις ιδέες και αρχές της ελληνικής παιδείας για να γίνουν πλοηγός στην αντιμετώπιση των κοινωνικών αδιεξόδων και οξυμένων προβλημάτων που αντιμετωπίζουμε. Η ελληνική παιδεία είναι εκείνη που προσφέρει τα ανθρωπιστικά πρότυπα και καλλιεργεί ήθος μεταφέροντας τις θεμελιώδεις αρχές και ιδέες της ειρηνικής συνύπαρξης, του σεβασμού στον άνθρωπο και στη φύση, της ανθρώπινης αξιοπρέπειας και της αλληλεγγύης.

Εάν πράγματι θέλουμε να τιμήσουμε το έργο και την προσφορά των Τριών Ιεραρχών δεν αρκούν οι τυπικοί εορτασμοί. Απαιτείται κυρίως η μίμηση της στάσης ζωής τους. Ας αναλογίσθουμε λοιπόν την ευθύνη που φέρουμε συλλογικά ως ομογένεια και ο καθένας μας ατομικά για τη συνειδητή ανάκτηση και διάδοση της ελληνικής παιδείας και των ακατάλυτων αξιών που μεταφέρει.

Ας κάνουμε ένα άτυπο συμβόλαιο τιμής για την παιδεία, αναγνωρίζοντας την ανάγκη καθολικής κινητοποίησης, συμπόρευσης και συνεργασίας. Ας καταστεί η Ελληνική και Ελληνόγλωσση Παιδεία το πεδίο που μας ενώνει!
Με τις σκέψεις αυτές αναγνωρίζουμε και ευχαριστούμε για την προσφορά τους όλους τους ευεργέτες της ελληνόγλωσσης παιδείας, τους λειτουργούς της, ομογενείς και αποσπασμένους εκπαιδευτικούς, ιερείς, γονείς, κηδεμόνες, φιλέλληνες και κυρίως τους μαθητές και σπουδαστές των ελληνικών προγραμμάτων.

Θεόδωρος Γ. Σπυρόπουλος

 
Share |

ΣΑΕ ΗΠΑ