Ιστό ΣΑΕ
ΣΑΕ Ειδήσεις Ομογένεια / Ελλάδα Μήνυμα για την Ημέρα των Ελ...

Ομογένεια / Ελλάδα

Send | Print | RSS Ομογένεια / Ελλάδα '
Μήνυμα για την Ημέρα των Ελληνικών Γραμμάτων. Απονομή Πιστοποιητικών Ελληνομάθειας στην πρεσβεία της Ελλάδας στην Ουάσιγκτον
Νέα Υόρκη01.02.2012

«Στη σημερινή δύσκολη και διαρκώς μεταβαλλόμενη πραγματικότητα, το μήνυμα των τριών Ιεραρχών είναι ιδιαίτερα επίκαιρο» αναφέρει σε μήνυμά του προς την ελληνοαμερικανική κοινότητα ο Συντονιστής του Συμβουλίου Αποδήμου Ελληνισμού (ΣΑΕ), Περιφέρειας Ηνωμένων Πολιτειών, Θεόδωρος Σπυρόπουλος, με την ευκαιρία της Ημέρας των Ελληνικών Γραμμάτων.

Ο κ. Σπυρόπουλος επισημαίνει ότι «τις ημέρες αυτές, η Ελληνοαμερικανική κοινότητα τιμά με ποιοτικές εκδηλώσεις τη μνήμη των Τριών Ιεραρχών. Η συμμετοχή μας στις εκδηλώσεις αυτές δεν είναι μόνο απότιση φόρου τιμής στη μνήμη του Βασιλείου του Μέγα, Γρηγορίου του Θεολόγου και Ιωάννη του Χρυσοστόμου. Είναι ένδειξη εκτίμησης του πολύτιμου αγαθού της ελληνικής παιδείας που κληρονομήσαμε ως έθνος. Η χώρα που μας φιλοξενεί και στηρίζει την πολιτισμική διαφορετικότητά μάς επέτρεψε από την εποχή των πρώτων Ελλήνων μεταναστών όχι μόνο να χτίσουμε δικά μας σχολεία, αλλά προωθεί την ελληνική παιδεία και γλώσσα μέσα από πολιτειακά προγράμματα σε σχολεία και πανεπιστήμια».

Στη συνέχεια, ο Συντονιστής ΣΑΕ Περιφέρειας ΗΠΑ σημειώνει ότι «η ανθρωπότητα και ο Ελληνισμός έχουν ανάγκη τη σοφία, τις ιδέες και αρχές της ελληνικής παιδείας για να γίνουν πλοηγός στην αντιμετώπιση των κοινωνικών αδιεξόδων και οξυμένων προβλημάτων που αντιμετωπίζουμε. Η ελληνική παιδεία είναι εκείνη που προσφέρει τα ανθρωπιστικά πρότυπα και καλλιεργεί ήθος, μεταφέροντας τις θεμελιώδεις αρχές και ιδέες της ειρηνικής συνύπαρξης, του σεβασμού στον άνθρωπο και στη φύση, της ανθρώπινης αξιοπρέπειας και της αλληλεγγύης. Εάν πράγματι θέλουμε να τιμήσουμε το έργο και την προσφορά των Τριών Ιεραρχών δεν αρκούν οι τυπικοί εορτασμοί. Απαιτείται κυρίως η μίμηση της στάσης ζωής τους. Ας αναλογιστούμε λοιπόν την ευθύνη που φέρουμε συλλογικά ως ομογένεια και ο καθένας μας ατομικά για τη συνειδητή ανάκτηση και διάδοση της ελληνικής παιδείας και των ακατάλυτων αξιών που μεταφέρει».

Καταλήγοντας, καλεί τους ομογενείς να κάνουν «ένα άτυπο συμβόλαιο τιμής για την παιδεία, αναγνωρίζοντας την ανάγκη καθολικής κινητοποίησης, συμπόρευσης και συνεργασίας», προσθέτοντας χαρακτηριστικά: «Ας καταστεί η ελληνική και ελληνόγλωσση παιδεία το πεδίο που μας ενώνει!

Με τις σκέψεις αυτές αναγνωρίζουμε και ευχαριστούμε για την προσφορά τους όλους τους ευεργέτες της ελληνόγλωσσης παιδείας, τους λειτουργούς της, ομογενείς και αποσπασμένους εκπαιδευτικούς, ιερείς, γονείς, κηδεμόνες, φιλέλληνες και κυρίως τους μαθητές και σπουδαστές των ελληνικών προγραμμάτων».

Πιστοποιητικά Ελληνομάθειας στην Ουάσιγκτον

Όπως κάθε χρονιά, η πρεσβεία της Ελλάδας στην Ουάσιγκτον, με την ευκαιρία της γιορτής των Τριών Ιεραρχών και των Ελληνικών Γραμμάτων, τίμησε τους επιτυχόντες στις εξετάσεις Πιστοποίησης της Ελληνομάθειας, που είχαν γίνει το Μάιο 2011.

Σε τελετή που έγινε στην πρεσβεία της χώρας μας στην αμερικανική πρωτεύουσα, ο Συντονιστής Εκπαίδευσης Δρ. Αντώνιος Μαρμαρινός απένειμε τα Πιστοποιητικά Ελληνομάθειας σε όσους πέτυχαν στις εξετάσεις. Παρόντες ήταν γονείς και συγγενείς των μαθητών, εκπαιδευτικοί και διευθυντές σχολείων, η πρόξενος Ιωάννα Κριεμπάρδη και ο πρόεδρος του συλλόγου «The Hellenic Society Prometheas» Ελευθέριος Καρμίρης, καθώς και οι συνεργάτες του Γραφείου Συντονιστή Εκπαίδευσης, το οποίο είναι αρμόδιο για τη διοργάνωση των εξετάσεων Ελληνομάθειας στην ευρύτερη περιοχή της πρωτεύουσας Ουάσιγκτον και των πολιτειών Ντελαγουέαρ, Μέριλαντ και Βιρτζίνια.

Εκτός από την απονομή, η εκδήλωση περιλάμβανε τραγούδια, με τη μουσική συνοδεία του Σπύρου Κολιαβασίλη. Επίσης, οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να εκφράσουν με το δικό τους ιδιαίτερο και πλέον συγκινητικό τρόπο, τη σημασία που έχει για καθέναν από αυτούς η ελληνική γλώσσα.

Είναι χαρακτηριστικό ότι, από τα μεγαλύτερα κυρίως παιδιά, τονίστηκε πως ο αγώνας για την κατάκτηση της ελληνικής γλώσσας συνοδοιπορεί με την προσπάθειά τους να διατηρήσουν την ελληνικότητά τους, για την οποία αισθάνονται υπερήφανοι.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

 
Share |

Ομογένεια / Ελλάδα