Ιστό ΣΑΕ
ΣΑΕ Ειδήσεις Ομογένεια / Ελλάδα Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας ...

Ομογένεια / Ελλάδα

Send | Print | RSS Ομογένεια / Ελλάδα '
Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Μπαμίρ Τόπι παρασημοφόρησε τον ποιητή Νίκο Κατσαλίδα
Τίρανα09.02.2012

Ο πρόεδρος της Αλβανίας Μπαμίρ Τόπι παρασημοφόρησε χθες με τον τίτλο του “Μεγάλου Καλλιτέχνη” τον ποιητή, συγγραφέα και μεταφραστή Νίκο Κατσαλίδα, ο οποίος κατάγεται από την Άνω Λεσινίτσα των Αγίων Σαράντα.

Η νέα διάκριση προς το Νίκο Κατσαλίδα αποτελεί δείγμα της προσφοράς του στα ελληνικά και τα αλβανικά γράμματα, καθώς θεωρείται ως ένας από τους λίγους Έλληνες μειονοτικούς ποιητές που γράφει ποίηση με την ίδια ευχέρεια ποιητικού λόγου στις δύο γλώσσες.

Στην Αλβανία θεωρείται ένας από τους πιο διακεκριμένους και ταυτόχρονα πιο παραγωγικούς ανθρώπους των Γραμμάτων. Μάλιστα, για το έργο του έλαβε τιμητική θέση στο πρόσφατα εκδοθέν Εγκυκλοπαιδικό Λεξικό της Ακαδημίας Επιστημών της Αλβανίας.

Τριάντα ποιητικές συλλογές, ένα μυθιστόρημα και μια συλλογή διηγημάτων συνθέτουν το πολυσχιδές έργο του Νίκου Κατασαλίδα, ο οποίος έχει επίσης πλούσια μεταφραστική δραστηριότητα, με τη μετάφραση στα αλβανικά του Έλληνα νομπελίστα ποιητή Οδυσσέα Ελύτη να κατέχει ξεχωριστή θέση. Για τη μετάφραση αυτή τιμήθηκε το 2003 με το βραβείο “Ασημένια Πένα” του υπουργείου Πολιτισμού της Αλβανίας.

Την περίοδο 2000-2001 διετέλεσε υπουργός πάρα τω Πρωθυπουργώ για θέματα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και Μειονοτήτων, ενώ για πολλά χρόνια χρημάτισε μορφωτικός ακόλουθος στην πρεσβεία της Αλβανίας στην Αθήνα.

Είναι 63 ετών και ζει κι εργάζεται στην Αθήνα.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

 
Share |

Ομογένεια / Ελλάδα