Ιστό ΣΑΕ
ΣΑΕ Ειδήσεις ΣΑΕ Ειδήσεις ΣΑΕ Χωρών πρώην ΕΣΣΔ Μεγάλο Ελληνικό Πάσχα

ΣΑΕ Χωρών πρώην ΕΣΣΔ

Send | Print | RSS ΣΑΕ Χωρών πρώην ΕΣΣΔ '
Μεγάλο Ελληνικό Πάσχα
Κωνσταντινούπολη19.04.2012

Γιa 270 Έλληνες, νέους και νέες, το φετινό Πάσχα υπήρξε ιδιαίτερα σημαντικό, καθώς το Φιλανθρωπικό Ίδρυμα «Ιβάν Σαββίδης» τους χάρισε ένα ταξίδι για την παρακολούθηση της εορταστικής λειτουργίας στο Οικουμενικό Πατριαρχείο στην Κωνσταντινούπολη.

Για το προσκυνηματικό ταξίδι ξεκίνησαν οι εκπρόσωποι της Ελλάδας και της ελληνικής Διασποράς από την Ρωσία, Γεωργία, Αρμενία, Αζερμπαϊτζάν, Ουκρανία, Κριμαία, Λευκορωσία, Μολδαβία, Ουζμπεκιστάν, Καζακστάν και την Κιργισία. Πολλοί απ’ αυτούς δεν είχαν πάει ποτέ στην Κωνσταντινούπολη, την πόλη που διατηρεί πλούσια τα ίχνη της ελληνικής ορθόδοξης ιστορίας. Μπορούσαν μόνο να ονειρεύονται την δυνατότητα να βρεθούν εκεί, και μάλιστα τις ημέρες του Αγίου Πάσχα.

Εκπληκτική ατμόσφαιρα εθνικής ενότητας κυριαρχούσε ήδη στο αεροδρόμιο, όπου πριν από την πτήση για Κωνσταντινούπολη συγκεντρώθηκαν τα παιδιά από διάφορα μέρη της Ρωσίας. Ακούγονταν ήχοι της ποντιακής λύρας, κάποιοι τραγουδούσαν προσαρμόζοντας σε γνωστούς ρυθμούς.

Οι εκπρόσωποι της Ελληνικής Διασποράς απ’ όλο τον κόσμο όχι μόνο πρόλαβαν να γνωριστούν, αλλά και να μοιραστούν τις προσδοκίες τους. Φυσικά, πρώτ’ απ’ όλα περίμεναν την πασχαλινή λειτουργία. «Στην κοινότητά μας αγαπάμε πολύ τις ορθόδοξες γιορτές, ανέφερε η Ξένια Κουσίδη από την κοινότητα του Πιατιγκόρσκ, το Πάσχα καλούμε τον ιερέα, ο οποίος τελεί την θεία λειτουργία. Το να παρακολουθήσουμε την λειτουργία στο Οικουμενικό Πατριαρχείο και να πάρουμε την ευλογία από τον ίδιο τον Πατριάρχη είναι ιδιαίτερα σημαντικό και ευτυχισμένο γεγονός για μας».

Παρ’ όλο που η Κωνσταντινούπολη συνάντησε τους Έλληνες επισκέπτες με δροσερή βροχή, οι ψυχές των παιδιών ήταν ζεστές, επειδή τους περίμενε μια ενδιαφέρουσα εκδρομή στους αγίους τόπους της πρώην βυζαντινής Κωνσταντινούπολης. Η ιστορία της ορθοδοξίας με μαγικό τρόπο ζωντάνευε μπροστά στα μάτια τους, καθώς άρχιζαν σιγά-σιγά να γνωρίζονται με τα ελληνικά ιερά.

Για τους προσκυνητές άνοιξε τις πύλες του ο ιερός Ναός της Ζωοδόχου Πηγής με το ευλογημένο αγίασμα (θεραπευτικό νερό). Μικρά δοχεία με αγίασμα τα παιδιά με ευχαρίστηση πήραν μαζί τους κατά την αναχώρησή τους από το ναό. Αξέχαστη ήταν και η εκδρομή στο Ναό της Αγίας Σοφίας, το πιο σημαντικό ιερό για κάθε Έλληνα. Η μεγαλοπρέπειά του και τα μεγέθη του (ο Ναός φαίνεται από πολλά χιλιόμετρα) άφησε ανεξίτηλες εντυπώσεις σε όλους. Με ευλάβεια τα παιδιά εισήλθαν στο ναό, θαύμασαν τα φτιαγμένα με τέχνη ψηφιδωτά και τις τοιχογραφίες, τις μαρμάρινες κολόνες και το μεγαλείο της επίχρυσης διακόσμησης. Δεν βλέπει συχνά κανείς ένα τέτοιο θαύμα!

«Το ταξίδι στους αγίους τόπους της ιστορικής Κωνσταντινούπολης δίνει σε μας τη δυνατότητα να γνωρίσουμε τις αρχές της ορθοδοξίας, να μάθουμε ποιες είναι οι ρίζες μας», είπε μιλώντας για τις εντυπώσεις της από την επίσκεψη η Άννα Σεμιόνοβα, εκπρόσωπος της ελληνικής κοινότητας του Ταγκανρόγκ. «Όσο καλά και να ξέρουμε τις ελληνικές παραδόσεις και την ιστορία μας, πάντα θέλουμε να μάθουμε ακόμα περισσότερα».

Όμως αυτή η περιήγηση ήταν μόνο η αρχή της μαγείας του ταξιδιού. Αργά το βράδυ όλοι παρακολούθησαν την πασχαλινή λειτουργία στο Πατριαρχείο της Κωνσταντινούπολης, την οποία τέλεσε ο ίδιος ο Αρχιεπίσκοπος Κωνσταντινουπόλεως, Νέας Ρώμης και Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος Α΄. Για τέσσερις ολόκληρες ώρες τα παιδιά παρακολούθησαν με κατάνυξη τη λειτουργία της Αναστάσεως, παρά το γεγονός ότι τις δύο τελευταίες μέρες δεν είχαν κοιμηθεί σχεδόν καθόλου και ήταν πολύ κουρασμένα.
«Είμαι για πρώτη φορά εδώ και χαίρομαι πολύ που βρέθηκα εδώ τις ημέρες του Πάσχα, παρακολούθησα την λειτουργία και κοινώνησα. Ευχαριστώ πολύ τον Ιβάν Σαββίδη για αυτό το δώρο», είπε η Μήδεια Καντάγιεβα, μέλος της ελληνικής κοινότητας του Καζάν.

Την επόμενη μέρα, μετά την πρωινή λειτουργία, στην αυλή του Πατριαρχείου ακούστηκαν οι μελωδικοί ήχοι της λύρας με τη συνοδεία του Γεωργίου Αραβίδη, εκπρόσωπου της ελληνικής κοινότητας του Ροστόφ και του Αρσέν Βελίτσκο από το Γκελεντζίκ και τα Ελληνόπουλα, σχηματίζοντας φιλικό κύκλο και κρατώντας τα χέρια χόρεψαν λαϊκούς παραδοσιακούς χορούς. Ακούγοντας δυνατά και παρατεταμένα χειροκροτήματα καταλάβαμε ότι το θέαμα συγκίνησε όχι μόνο τους Έλληνες. Μπορεί να ζηλέψει κανείς μια τέτοια εθνική συναίνεση και τον σεβασμό των εθνικών παραδόσεων.

Ο ίδιος ο Πατριάρχης δέχτηκε και χαιρέτησε τους επισκέπτες –προσκυνητές. Ευχαρίστησε ολόψυχα τον Ιβάν Σαββίδη που έδωσε την δυνατότητα σε εκπροσώπους της ελληνικής νεολαίας να έρθουν στην Κωνσταντινούπολη και ζήτησε τα παιδιά να είναι ευσεβείς χριστιανοί.

Σε ανάμνηση από τη συνάντηση με τον Πατριάρχη τα παιδιά κράτησαν μια ομαδική φωτογραφία και το αίσθημα της ταπεινοσύνης και της αρμονίας στην ψυχή.

«Έχω λάβει μέρος αρκετές φορές στα προσκυνηματικά ταξίδια του Φιλανθρωπικού Ιδρύματος «Ιβάν Σαββίδης» και κάθε τέτοιο ταξίδι είναι για μένα γεμάτο χρώματα και εξαιρετικές εντυπώσεις. Δεν είναι εξαίρεση και αυτό το ταξίδι, τα συναισθήματα με κατακλύζουν», συμπεραίνει ένας από τους ταξιδιώτες, ο Ηλίας Μουρατίδης από τη Θεσσαλονίκη. Και τα λόγια του υποστήριξαν όλοι όσοι βρίσκονταν μαζί.

Επιστρέφοντας στα σπίτια τους τα παιδιά κρατούσαν στις καρδιές τους όχι μόνο ένα κομμάτι από τη μαγευτική πασχαλινή γιορτή και το αίσθημα της πνευματικής ανανέωσης, αλλά και το αίσθημα της εθνικής ενότητας. Πολλοί κανόνισαν να επικοινωνούν και στο μέλλον και αυτό σημαίνει ότι ο ελληνικός λαός έγινε ακόμα πιο ενωμένος και συνεπώς πιο ευτυχής.

 
Share |

ΣΑΕ Χωρών πρώην ΕΣΣΔ

Μεγάλο Ελληνικό Πάσχα Μεγάλο Ελληνικό Πάσχα Κωνσταντινούπολη, 19.04.2012