Ιστό ΣΑΕ
ΣΑΕ Ειδήσεις ΣΑΕ Ειδήσεις ΣΑΕ Χωρών πρώην ΕΣΣΔ Τακτική συνεδρίαση ΣΑΕ πραγ...

ΣΑΕ Χωρών πρώην ΕΣΣΔ

Send | Print | RSS ΣΑΕ Χωρών πρώην ΕΣΣΔ '
Τακτική συνεδρίαση ΣΑΕ πραγματοποιήθηκε στην Αρμενία
24.04.2012

Πριν την συνάντηση έγινε η παρουσίαση του Εκπαιδευτικού Επιστημονικού Κέντρου που λειτουργεί από το 2009 στην Ένωση Ελλήνων της Αρμενίας με επικεφαλής τον Αρκάδιο Χιτάροβ. Στην παρουσίαση εκτέθηκαν τα έργα και αποτελέσματα των επιστημονικών ερευνών που διεξάγονται από το κέντρο με την υποστήριξη του ΣΑΕ και προσωπικά του Ιβάν Σαββίδη. Ο Συντονιστής του ΣΑΕ της Περιφέρειας των χωρών της πρώην ΕΣΣΔ θεωρεί τον βασικό στόχο της ηγεσίας των Ελλήνων να στηρίξει τους ομογενείς που διαμένουν εκτός Ελλάδος ώστε οι Απόδημοι Έλληνες μένοντας στις χώρες τους θα μπορούσαν να αξιοποιήσουν τις δυνατότητές τους προς όφελος της χώρας στην οποία ζουν και να νιώθουν ταυτόχρονα την υποστήριξη των ομογενών τους.

Κατά την επίσκεψη στο Ερεβάν, την ημέρα της διευρυμένης συνεδρίασης του Συντονιστικού Συμβουλίου ΣΑΕ, πραγματοποιήθηκε η συνάντηση του κ.Σαββίδη με τον Αντιπρόεδρο του Κοινοβουλίου της Αρμενίας κ.Εντουάρτ Σαρμαζάνοβ.

Ο Εντουάρντ Σαρμαζάνοβ ευχαρίστησε τον κ.Σαββίδη για την υποστήριξη των ομογενών, ονομάζοντάς τον «μαικήνας του χριστιανικού κινήματος» και δήλωσε: «Συνεργαζόμαστε στενά με τους Έλληνες της Αρμενίας, εδώ και πολλά χρόνια οι λαοί μας ήταν μαζί και οι μοίρες μας διαπλέκονται».
Στη συνάντηση συζητήθηκε επίσης το θέμα σχετικά με την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στην Ελλάδα και η δυνατότητα παροχής στήριξης στην Ελλάδα μέσω της προσέλκυσης επενδύσεων από την Αρμενία. «Οι θέση της Αρμενίας γενικά καθώς και η διάθεση των επενδυτών είναι θετικές για την ανάπτυξη των σχέσεων της Αρμενίας και της Ελλάδας, ήδη σήμερα υπάρχουν αρκετοί Αρμένιοι επιχειρηματίες που εργάζονται επιτυχώς στην Ελλάδα», – ανέφερε ο κ.Σαρνμαζάνοβ.

Στην διευρυμένη συνεδρίαση του Συντονιστικού Συμβουλίου ΣΑΕ των χωρών της πρώην ΕΣΣΔ συμμετείχαν οι εκπρόσωποι των Ομοσπονδιών και Κοινοτήτων από την Γεωργία, Κιργισία, Καζακστάν, Ουζμπεκιστάν, Μολδαβία, Λευκορωσία καθώς και η Συντονιστής νεολαίας του ΣΑΕ Ε.Κοτανίδη, ο επικεφαλής της εκτελεστικής επιτροπής της Περιφέρειας Κ.Ιορδάνοβ και τα μέλη του Συμβουλίου της Ένωσης ελληνικών κοινωνικών οργανώσεων της Αρμενίας. Ο Κυριάκος Ιορδάνοβ ενημέρωσε τους παρόντες για την συνεδρίαση του Προεδρείου ΣΑΕ που πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη στα τέλη Μαρτίου. Οι συμμετέχοντες ενημερώθηκαν για την κατάσταση στις Ομοσπονδίες – μέλη του ΣΑΕ, έμαθαν για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Έλληνες που διαμένουν στις χώρες της πρώην ΕΣΣΔ. Ο Συντονιστής του ΣΑΕ μίλησε για τις προτεραιότητες στις μελλοντικές δραστηριότητες του ΣΑΕ. «Πρέπει να κατανοούμε πόσο σημαντικό είναι να χρησιμοποιήσουμε το δυναμικό του Απόδημου Ελληνισμού. Είναι το πανίσχυρο εργαλείο για την προώθηση των συμφερόντων του ελληνικού λαού και την προαγωγή του Ελληνισμού σ’ όλο τον κόσμο. Το ΣΑΕ πρέπει να αναζητά δυνατότητες της αυτοχρηματοδότησης για να γίνει ανεξάρτητο. Μπορούμε και πρέπει να ζητήσουμε την εκπροσώπηση του Απόδημου Ελληνισμού στη Βουλή των Ελλήνων».

Επιπλέον, οι ηγέτες της ελληνικής Διασποράς στις χώρες της πρώην ΕΣΣΔ έλαβαν ομοφώνως την απόφαση σχετικά με την σύνταξη της ανοιχτής επιστολής εξ ονόματος των Ελλήνων της Κοινοπολιτείας υπέρ της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, όπου καταδίκασαν όλα τα περιστατικά που συνέβησαν και αφορούν την βεβήλωση των ορθόδοξων ιερών και οσίων στους ορθόδοξους ναούς της Ρωσίας.

 
Share |

ΣΑΕ Χωρών πρώην ΕΣΣΔ

Μεγάλο Ελληνικό Πάσχα Μεγάλο Ελληνικό Πάσχα Κωνσταντινούπολη, 19.04.2012