Ιστό ΣΑΕ
ΣΑΕ Ειδήσεις ΣΑΕ Ειδήσεις ΣΑΕ Χωρών πρώην ΕΣΣΔ Οι Έλληνες υποστήριξαν την ...

ΣΑΕ Χωρών πρώην ΕΣΣΔ

Send | Print | RSS ΣΑΕ Χωρών πρώην ΕΣΣΔ '
Οι Έλληνες υποστήριξαν την Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία
Μόσχα25.04.2012

Στις 22 Απριλίου πραγματοποιήθηκε η επίσκεψη του ηγέτη του ελληνικού κινήματος της Ρωσίας και της Κοινοπολιτείας κ.Ιβάν Σαββίδη στην Αρμενία

Ο βασικός στόχος της επίσκεψης του Συντονιστή του Συμβούλιου Απόδημου Ελληνισμού της Περιφέρειας των χωρών της πρώην ΕΣΣΔ κ. Ι.Σαββίδη στην Αρμενία ήταν η διεξαγωγή της διευρυμένης συνεδρίασης του Συντονιστικού Συμβουλίου. Ο Ιβάν Σαββίδης ανακοίνωσε τις προτεραιότητες στην δραστηριότητα αυτής της διεθνούς οργάνωσης. «Πρέπει να κατανοούμε σε πιο βαθμό μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε το δυναμικό του Απόδημου Ελληνισμού. Είναι το πανίσχυρο εργαλείο για την προώθηση των συμφερόντων του ελληνικού λαού και την προαγωγή του Ελληνισμού σ’ όλο τον κόσμο».

Επιπλέον, ο Ι.Σαββίδης, σε συνάντηση με τους εκπροσώπους Ελληνικών Κοινοτήτων της Ρωσικής Ομοσπονδίας και της Κοινοπολιτείας εξέφρασε την πεποίθηση ότι η ανάπτυξη της Ελλάδας πρέπει να ακολουθήσει το δρόμο της αμοιβαίας επωφελούς συνεργασίας της Ελλάδας με την Ρωσία.

Οι συμμετέχοντες συζήτησαν τα γεγονότα σχετικά με τις πρόσφατες διαδηλώσεις σ’ όλη την Ρωσία υπέρ της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας και έκαναν διάγγελμα για την υποστήριξη των θέσεων της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας σχετικά με την υπεράσπιση της ορθοδοξίας και καταδίκασαν όλα τα περιστατικά που συνέβησαν και αφορούν την βεβήλωση των ορθόδοξων ιερών και οσίων στους ορθόδοξους ναούς της Ρωσίας.

Διάγγελμα των μελών του Συντονιστικού Συμβουλίου του ΣΑΕ της Περιφέρειας των χωρών της πρώην ΕΣΣΔ σχετικά με τις διεξαχθείσες διαδηλώσεις υπέρ της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας.

Τα μέλη του Συντονιστικού Συμβουλίου του ΣΑΕ της Περιφέρειας των χωρών της πρώην ΕΣΣΔ στη συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε τις ημέρες αυτές στην Αρμενία δέχτηκαν ομοφώνως την πρόταση του ηγέτη του Παγκόσμιου Ποντιακού Κινήματος, ηγέτη των Ελλήνων της Ρωσίας Ιβάν Σαββίδη, για την υποστήριξη των θέσεων της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας σχετικά με την υπεράσπιση της ορθοδοξίας και καταδίκασαν όλα τα περιστατικά που συνέβησαν και αφορούν την βεβήλωση των ορθόδοξων ιερών και οσίων στους ορθόδοξους ναούς της Ρωσίας.  
Τέτοιες βλάσφημες ενέργειες δεν μπορούν να μην προκαλούν πόνο στην καρδιά κάθε ορθόδοξου χριστιανού ανεξάρτητα από την εθνική του καταγωγή. Γιατί ακριβώς οι πνευματικές παραδόσεις, η ορθόδοξη πίστη και τα ιερά είναι τα βασικά ορόσημα κάθε ορθόδοξου λαού. Αυτά είναι η δύναμή του. Και η ιστορία μάς το απέδειξε πολλές φορές.

Σήμερα σε συνθήκες πνευματικής στασιμότητας της κοινωνίας, όταν βλέπουμε την ραγδαία παρακμή των εθνικών αρχών και την μετατόπιση του κέντρου βάρους των βασικών ανθρώπινων αξιών, απαιτείται η ενοποίηση όλων των δυνάμεων, της κοινωνίας, της εκκλησίας και του κράτους για την αντιμετώπιση αυτής της κατάστασης.

Σήμερα περισσότερο από ποτέ είναι αναγκαία η ενότητα όλου του ορθόδοξου κόσμου για την διατήρηση και ενίσχυση της πνευματικότητας. 

Κατανοούμε  και υποστηρίζουμε την επιθυμία πολλών χιλιάδων ορθόδοξων πιστών σε όλη την Ρωσία, που συμμετέχουν στην πανρωσική προσευχή, να υπερασπιστούν την πίστη τους, την πνευματικότητά τους επειδή αυτές οι έννοιες σήμερα, όπως και κατά την διάρκεια πολλών αιώνων υπήρξαν για πολλούς θεμελιώδεις στη ζωή και συνδέονται άμεσα με την εθνική ιδέα της ευημερίας και της υπεράσπισης του ρωσικού κράτους.

Η πνευματική εγγύτητα Ελλήνων και Ρώσων έχει ιστορικά διαμορφωθεί από παλιά. Μαζί με τους ορθόδοξους χριστιανούς της Ρωσίας οι Έλληνες της 5-ης Περιφέρειας του ΣΑΕ υψώνουν τις προσευχές τους υπέρ της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας.

 
Share |

ΣΑΕ Χωρών πρώην ΕΣΣΔ

Μεγάλο Ελληνικό Πάσχα Μεγάλο Ελληνικό Πάσχα Κωνσταντινούπολη, 19.04.2012